Sreda, 24 maj 2023
Iskanje

Iz jeklarne Azovstal naj bi evakuirali 959 ukrajinskih vojakov

Ukrajina nadaljuje prizadevanja, da bi rešila preostale borce

18. maj. 2022 | 12:21
Dark Theme

Ukrajinske oblasti delajo vse, kar je mogoče in nemogoče, da bi rešile preostale borce, ujete v jeklarni Azovstal v Mariupolu, je danes povedala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar. Poudarila je, da pozna število ujetih vojakov in razume obseg reševalne operacije, a so to občutljive informacije, ki jih trenutno ne sme razkrili. Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da se je ta teden v oblegani jeklarni Azovstal predalo 959 ukrajinskih vojakov, ki so bili tam ujeti več kot dva meseca. »V zadnjih 24 urah se je predalo 694 vojakov, od tega 29 ranjenih,« je ministrstvo zapisalo v dnevnem poročilu o konfliktu. Vse, ki so potrebovali zdravniško oskrbo, naj bi prepeljali v bolnišnico v mestu Novoazovsk, več sto so odpeljali v mesto Olenivka, obe mesti pa sta pod nadzorom proruskih upornikov.

Ruski tožilci so dejali, da bodo vse ujete ukrajinske vojake zaslišali v okviru preiskave, ki jo Moskva opisuje kot preiskovanje zločinov ukrajinskega režima nad civilisti v regiji Donbas. Ukrajinske oblasti pa so medtem izrazile željo, da se čim hitreje izvede zamenjava vojnih ujetnikov v okviru dogovora o evakuaciji, sklenjenega z Rusijo ob pomoči Rdečega križa in ZN.

Mesto Mariupol je bilo obkoljeno kmalu po začetku ruske invazije, ukrajinski branilci pa so se bili med obleganjem primorani skriti v jeklarno Azovstal, medtem ko so ruske enote postopoma prevzele nadzor nad mestom. Rusija nikoli ni tvegala neposrednega napada na tovarno, a je blokirala vse dostopne točke, območje pa je bilo večkrat bombardirano. V zadnjih dneh je bilo z območja tovarne evakuiranih na stotine civilistov. Več dni so potekala tudi pogajanja o umiku vojakov, od katerih so bili nekateri hudo ranjeni, prav tako jim je primanjkovalo vode in hrane.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava