Četrtek, 18 julij 2024
Iskanje

Kršili sta temeljne pravice več kot 20 delavcev

V dveh družbah na Kozini so zaposleni delali 12 in več ur dnevno

Kozina |
2. nov. 2022 | 16:07
Dark Theme

Dve podjetji z območja koprske policijske uprave sta po ugotovitvah kriminalistov prikrajšali več kot 20 delavcev za pravice, ki jim pripadajo. Na okrožno državno tožilstvo v Kopru so zato podali kazensko ovadbo zoper dve fizični in dve pravni osebi, so sporočili. Neuradno naj bi šlo za podjetji Marinblu in Selea.Kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper so kriminalistično preiskavo sumov storitve kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost pri dveh gospodarskih družbah z območja Policijske uprave Koper izvedli na podlagi prijave oškodovanca.

Ugotovili so, da odgovorna oseba obeh gospodarskih družb v obdobju zadnjih dveh let zavestno ni ravnala po predpisih o sklenitvi pogodbe o zaposlitvi, plači in drugih prejemkih iz delovnega razmerja, delovnem času, odmoru, počitku ter letnem dopustu. S tem je prikrajšala več kot 20 delavcev za pravice, ki jim pripadajo. Drugi ovadeni ji je pomagal pri kršitvah temeljnih pravic delavcev, so danes sporočili iz Policijske uprave Koper.

Po zaključeni preiskavi so kriminalisti na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo zoper dve fizični in dve pravni osebi zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Neuradno naj bi šlo v zadevi za podjetji Marinblu in Selea. Na izkoriščanje delavcev v obeh družbah na Kozini je junija opozorila Delavska svetovalnica. Tam zaposleni - Slovenci in tujci - so delali 12 in več ur dnevno, opisan je bil celo primer 40-urnega delovnega dne. Pri tem so bili ves čas pod kamerami, indijski delavci pa so bili nastanjeni kar v poslovnem obratu. V podjetjih so nato izvedli več inšpekcijskih nadzorov, julija je o tej problematiki razpravljal tudi odbor DZ za delo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava