Torek, 05 december 2023
Iskanje

Macron zavrnil odstop francoske premierke

Želela je odstopiti zaradi rezultata na parlamentarnih volitvah

21. jun. 2022 | 14:38
Dark Theme

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes zavrnil odstop premierke Elisabeth Borne, ki ga je ta ponudila, potem ko je vladajoče zavezništvo Skupaj v drugem krogu parlamentarnih volitev izgubilo absolutno večino v parlamentu. Predsednik Macron meni, da mora vlada ostati in delovati, sam pa bo opravil potrebne politične posvete, da bi našli konstruktivne rešitve v času, ko za njegovo zavezništvo ne obstaja alternativa, so sporočili iz predsedstva pred današnjim začetkom Macronovih dvodnevnih posvetov z voditelji opozicijskih strank v Elizejski palači, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Premierka Elisabeth Borne se bo danes sestala s člani vlade, so za AFP povedali v njenih krogih.

Predsednikovo zavezništvo Skupaj je na volitvah glede na začasne uradne izide osvojilo 245 sedežev v 577-članski nacionalni skupščini. S tem je izgubilo absolutno večino v parlamentu in bo moralo za svoje reformne načrte iskati zaveznike.

Macron bo zato danes začel redke pogovore v Elizejski palači, da bi našel rešitve za politične razmere, ki bi samo dva meseca po začetku njegovega drugega predsedniškega mandata lahko privedle do politične krize.

Novo levo zavezništvo Nupes, ki ga vodi levičarski politik Jean-Luc Melenchon, je medtem osvojilo 131 sedežev ter s tem postalo najmočnejša opozicijska stranka. Nupes je že tudi napovedal predlog nezaupnice vladi.Močno se je okrepil tudi skrajno desni Nacionalni zbor pod vodstvom Marine Le Pen, ki bo glede na izide zasedel 89 poslanskih mest. Republikanci so skupaj z zavezniki osvojili 74 sedežev.

Po navedbah AFP naj bi Macron posvete danes začel z vodjo desnih republikancev, ki se omenjajo kot najverjetnejši koalicijski partner Macrona, Christianom Jacobom. Popoldne bo sprejel Marine Le Pen, pred tem pa tudi vodji dveh strank zavezništva Nupes. Z Melenchonom pa naj se ne bi srečal.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava