Torek, 16 julij 2024
Iskanje

Ministrica Fajon morda še letos na obisku v Rimu

V Ljubljani je danes sprejela predstavnike Slovencev v Italiji

4. nov. 2022 | 15:49
Dark Theme

Zunanja ministrica Republike Slovenije Tanja Fajon bo morda še letos odpotovala v Rim, kjer se bo srečala z italijanskim zunanjim ministrom Antoniem Tajanijem, je med drugim povedala na današnjem srečanju v Ljubljani s predstavniki slovenske manjšine v Italiji. V prvih mesecih prihodnjega leta pa naj bi se srečala s predsednikom dežele FJK Massimilianom Fedrigo.

Na današnjem srečanju so izpostavili pomen enotnosti pri zastopanju interesov slovenske manjšine, potrebo po zagotovitvi stalnega sedeža za slovenskega predstavnika v italijanskem parlamentu ter opozorili na izzive, ki bi jim lahko prinesla vlada v Italiji. Prisotni so bili predsednica SKGZ Ksenija Dobrila, predsednik SSO Walter Bandelj, senatorka v italijanskem parlamentu Tatjana Rojc, predsednik Paritetnega odbora Marko Jarc ter deželna svetnika FJK Marko Pisani in Danilo Slokar.

Tako ministrica kot senatorka Tatjana Rojc sta izpostavili, da bi lahko nova desna vlada v Italiji prinesla številne izzive za slovensko manjšino, Slovenijo in Evropo. Ministrica Tanja Fajon je ocenila, da bo nova italijanska vlada vsaj navzven evropsko naravnana tudi zaradi vseh zdajšnjih aktualnih izzivov. Njeno notranjepolitično ravnanje pa je še prezgodaj presojati, je menila. Podobno mnenje je izrazila tudi Tatjana Rojc in zatrdila, da obstaja strah, da bi se v prihodnje lahko omejile nekatere že pridobljene pravice slovenske manjšine v Italiji. »Upam tudi, da ne bo prišlo do kakšnih neljubih incidentov s strani posebno nekaterih, ki so že v preteklosti izkazali nelojalen odnos do Slovencev,« je dejala Tatjana Rojc. Opozorila je tudi, da je treba biti posebej previdni na zakon za manjšinske dnevnike, da ne bi prišlo do krčenja financiranja manjšinskih medijev, kar bi predstavljalo veliko nevarnost za Slovence v Italiji.

Ministrica je s predstavniki manjšine med drugim govorila o izzivih pri uveljavljanju slovenskega jezika, krepitvi čezmejnega sodelovanja, posledicah vojne v Ukrajini ter o prihodih nezakonitih priseljencev v Italijo.

»Strinjali smo se, da morajo naše meje ostati odprte in da bomo storili vse, da tudi schengen popolnoma obnovimo,« je dejala ministrica. V luči tega je pozdravila skorajšnji vstop Hrvaške v schengen in zatrdila, da to v ničemer ne bo spodbijalo same razsodbe arbitražnega sodišča.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava