Ponedeljek, 05 december 2022
Iskanje

Močan potres v Afganistanu terjal vsaj 920 žrtev

Tresenje tal naj bi čutili tudi 500 kilometrov stran, v Indiji

22. jun. 2022 | 12:42
Dark Theme

V močnem potresu z magnitudo 6,1, ki je ponoči stresel vzhod Afganistana blizu meje s Pakistanom, je po zadnjih podatkih oblasti umrlo najmanj 920 ljudi. Še najmanj 600 je bilo poškodovanih, je povedal namestnik afganistanskega ministra za upravljanje naravnih nesreč Šarafudin Muslim, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Potres naj bi imel epicenter na globini 51 kilometrov, dobrih 40 kilometrov jugovzhodno od mesta Host. Tresenje tal naj bi čutili tudi več kot 500 kilometrov stran, v Indiji. Podatkov o žrtvah in škodi na pakistanski strani meje zaenkrat ni.

»Humanitarne agencije pozivamo, naj žrtvam potresa nemudoma ponudijo pomoč, da bi preprečili humanitarno katastrofo,« je po potresu v vzhodni provinci Paktika na Twitterju pozval tiskovni predstavnik afganistanske vlade Bilal Karimi.

Fotografije, objavljene na družbenih omrežjih, prikazujejo številne ranjene ter njihove uničene domove na odročnih podeželskih območjih.

Afganistan je sicer pogosto tarča potresov, še posebej gorovje Hindukuš, ki se nahaja v bližini stika med evrazijsko in indijsko tektonsko ploščo.

Sožalje družinam žrtev je po navedbah AFP že izrazil tudi papež Frančišek.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava