Petek, 12 avgust 2022
Iskanje

Na čelu SSŠ po novem Katja Pasarit

Na občnem zboru 27. aprila v Trstu je nasledila dotedanjega deželnega sekretarja Joška Prinčiča

FJK |
28. apr. 2022 | 19:34
Dark Theme

Sindikat slovenske šole je po 15 letih dobil novega deželnega sekretarja, pravzaprav sekretarko: Goričana Joška Prinčiča je namreč na tem mestu nasledila Tržačanka Katja Pasarit, medtem ko bo njen namestnik oz. podsekretar Goričan Jakob Leopoli. Tako so odločili udeleženci deželnega občnega zbora sindikata, ki je 27. aprila potekal v Peterlinovi dvorani v Trstu.

Joško Prinčič je v svojem še zadnjem poročilu v vlogi deželnega sekretarja SSŠ opozoril na potrebo, da sindikat ohrani svojega »poklicnega« sindikalista (oz. sindikalistko), ki naj bo oproščen pouka, da se lahko popolnoma posveti sindikalnemu delu. To je trenutno prav nova sekretarka Katja Pasarit, kateri pa mandat na podlagi okvirne vsedržavne delovne pogodbe o dodelitvi in sindikalnih dopustih za triletje 2019-2021 zapade konec šolskega leta. Pogodba določa, da je eno mesto na voljo sindikatom, ki ščitijo jezikovne manjšine na Južnem Tirolskem ter v Dolini Aoste in Furlaniji - Julijski krajini, pri čemer je izrecno omenjen SSŠ, kjer si nadejajo, da bodo predstavnika ohranili.

S tem je povezana tudi potreba po doseganju popolnega priznanja sindikata (oz. vsaj višje stopnje priznanja) in posledično priznanja pravice do prisotnosti pri pogajanjih. Zaradi tega je sindikat že večkrat zaprosil pristojno agencijo Aran za t.i. tehnični podpis, ki bi SSŠ omogočil prisotnost pri pogajanjih. Prinčič je tudi poudaril potrebo po krepitvi članstva sindikata ter pri tem opozoril, da SSŠ ne rešuje toliko individualne probleme posameznih šolnikov, ampak skrbi predvsem za to, da so na slovenskih šolah na voljo mesta, razredi, da se šole ohranjajo in ne prihaja do krčenja šolske mreže. Med odprtimi vprašanji je omenil npr. priznanje naslovov, univerzitetne tečaje za šolnike ter problematiko razpisov za vzgojitelje, učitelje in profesorje.

Prizadevanje za dosego tehničnega podpisa, ki bi omogočil prisotnost pri pogajanjih, bo tudi med prioritetami mandata nove sekretarke Katje Pasarit, ki si bo poleg tega prizadevala tudi za to, da razpisi za šolnike postanejo stalnica, kot morajo stalnica postati tudi stiki prvenstveno z Uradom za slovenske šole in Deželnim šolskim uradom za FJK.

Več v jutrišnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava