Torek, 02 junij 2020
Iskanje

»Narodni dom za Slovenijo občutljiva tema«

Profesor Zlatko Šabič o zunanjepolitičnih prioritetah nove Janševe vlade

4. mar. 2020 | 6:25
Dark Theme

Po oceni Zlatka Šabiča, profesorja mednarodnih odnosov na ljubljanski Fakulteti za družbene vede, morajo biti prva zunanjepolitična prioriteta nove slovenske vlade Janeza Janše odnosi s sosednjimi državami. Za časnik Delo je z v zvezi s Hrvaško izpostavil potrebo po stabilizaciji državne meje, za odnose z Italijo in Madžarsko pa kontekstualiziranje zgodovine. Pri tem je navedel obletnici, ki sta zelo občutljivi za Slovenijo: požig tržaškega Narodnega doma in Trianonska pogodba, po kateri je Madžarska med drugim izgubila Prekmurje.

»Če se spominjamo preteklosti, se je dajmo tudi v slovenski zunanji politiki, ne pa strpno prepuščati tega državam, ki do danes niso bile sposobne resne samorefleksije o prav tej preteklosti,« je za Delo dejal profesor Šabič. Ob tem velja dodati, da je letos tudi stoletnica plebiscita na Koroškem, na katerem so se Korošci opredelili za Avstrijo. Janša bo za novega zunanjega ministra predlagal Anžeta Logarja (SDS).

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo