Petek, 21 junij 2024
Iskanje

Nataša Pirc Musar izvoljena za prvo predsednico Slovenije

V drugem volilnem krogu je premagala Anžeta Logarja, v prvi izjavi je dejala, da bo garala za temeljne človekove pravice

13. nov. 2022 | 21:19
Dark Theme

Slovenija je dobila prvo predsednico republike v zgodovini samostojne države. Pravnica Nataša Pirc Musar je namreč v drugem krogu predsedniških volitev po še neuradnih izidih s 53,91 odstotka glasov premagala protikandidata Anžeta Logarja, ki je prepričal 46,09 odstotka volivcev. Volitev se je udeležilo 51, 22 odstotka volivcev.

Kot kažejo še delni neuradni izidi preštetih glasovnicah z današnjega glasovanja, je za Pirc Musarjevo glasovalo 429.399 volivk in volivcev, za Logarja pa 366.144.

Nedeljskega drugega kroga volitev se je po zadnjih neuradnih podatkih udeležilo 51,22 odstotka volivcev, ki so oddali 804.380 glasovnic. Veljavnih glasovnic je bilo 804.380, neveljavnih pa 8837.

Na končne izide volitev bo sicer treba počakati še dober teden. V ponedeljek bodo namreč danes oddanim glasovom prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije - na ta način so lahko glasovali volivci v domovih za ostarele, bolnišnicah in zaporih. Teden dni pozneje pa bodo prešteli še glasovnice iz tujine.

Ko bodo prešteti vsi glasovi, bodo tudi znani končni izidi glasovanja, ki pa še ne bodo uradni. Postopek ugotavljanja uradnega izida prvega kroga volitev mora biti končan do 29 novembra.

Novoizvoljena predsednica bo petletni mandat nastopila 23. decembra, saj se aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju mandat izteče dan prej. Še prej bo zaprisegla pred državnim zborom.

PIRC MUSAR: GARALA BOM ZA TEMELJNE ČLOVEKOVE PRAVICE IN ZA DEMOKRACIJO

V prvi izjavi za javnost kot bodoča predsednica Slovenije je Nataša Pirc Musar dejala, da na demokratičnih volitvah so ljudje povedali, kakšno Slovenijo si želijo. »Spoštovane državljanke in državljani, ponosno bom vstopila v predsedniško palačo z zaupanjem, ki ste mi ga dali. Potrudila se bom, da bom resnično predsednica vseh, da bom garala za temeljne človekove pravice, ustavne pravice in za demokracijo,« je povedala Nataša Pirc Musar, ki je tudi čestitala Anžetu Logarju. »Pet mesecev sva preživela skupaj, nekako sem ga začutila kot prijatelja. Pokazala sva Sloveniji, da se da spoštljivo komunicirati, mislim, da to Slovenija pričakuje od državnikov, od politikov,« je še povedala.

LOGAR: SLOVENIJA BOLJ KOT KDAJKOLI POTREBUJE PREDSEDNICO VSEH

Protikandidat Anže Logar, ki mu v drugem krogu predsedniških volitev ni uspelo prepričati večine volivcev, je v izjavi v medijskem središču čestital izvoljeni prvi predsednici republike Nataši Pirc Musar. Želi si, da bo delovala povezovalno in da bo predsednica vseh. »To Slovenija sedaj potrebuje še bolj kot kadarkoli do sedaj,« je dejal.

Večji del izjave je Logar namenil svoji nasprotnici v drugem krogu predsedniških volitev. Po njegovi oceni je Pirc Musar med volilno kampanjo, ki ni bila lahka, trdo garala. »Med kampanjo so jo že odpisali, a je vztrajala, tako kot jaz, ni se dala in danes je zmagala,« je dejal.

Imata različne poglede, verjame pa, da je slišala njegovo ključno sporočilo o sodelovanju in pričakovanju, da bo predsednica vseh. Želi si namreč, da bo Pirc Musar delovala povezovalno. »V interesu nas vseh je, da imamo dobro predsednico,« je poudaril.

PREDSEDNICI ŽE PRVE ČESTITKE

Nataši Pirc Musar je za izvolitev na mesto predsednice Slovenije že čestital odhajajoči predsednik Borut Pahor, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in predsednik vlade Robert Golob.

»Spoštovana predsednica, volivke in volivci so vas izbrali za predsednico Republike Slovenije. Čestitam vam ob izvolitvi, ki je dokaz, da si državljani in državljanke želijo živeti v državi, v kateri bodo spoštovane temeljne prvine demokracije: človekove pravice, vladavina prava, neodvisni mediji, svoboda in spoštljiv dialog. Prepričan sem v najino dobro sodelovanje pri naslavljanju skupnih izzivov prihodnosti in krepitvi odprte, vključujoče družbe, ki v ospredje postavlja solidarnost in povezovanje ter v skupna prizadevanja za razvoj države v dobrobit vseh. Srečno predsednica,« se glasi Golobovo sporočilo.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v telefonskem pogovoru čestital novoizvoljeni predsednici republike Nataši Pirc Musar, ji zaželel uspešno delo in jo v torek povabil na pogovor v predsedniško palačo, so zapisali na Twitterju odhajajočega predsednika. Dodali so tudi, da je Pahor prav tako čestital protikandidatu Nataše Pirc Musar v drugem krogu Anžetu Logarju, posebej za njegov povezovalni nagovor ljudem po volitvah.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava