Sobota, 18 januar 2020
Iskanje

Novelli po zobeh Rojčeve, Gabrovca in SKGZ

Čedajski poslanec se brani očitkov, da bi s predlaganim popisom želel omejiti pravice slovenske manjšine

Rim |
5. jun. 2019 | 19:30
Dark Theme

Poslanec Forza Italia Roberto Novelli je v poslanski zbornici vložil predlog za spremembo zaščitnega zakona Slovencev v Italiji, sprejetega leta 2001. Ta bi po noveli videmskega poslanca spremenil tudi naslov in postal zakon za zaščito »jezikovnih manjšin v Furlaniji Julijski krajini«. Ključna novost pa bi bila izvedba izrednega popisa prebivalstva, s katerim bi prebivalci Furlanije Julijske krajine morali anonimno povedati, kateri jezikovni skupnosti pripadajo. Na osnovi zbranih podatkov bi določili območje, na katerem se izvajajo zaščitne norme.

Senatorka iz skupine Demokratske stranke Tatjana Rojc ocenjuje, da bi bil popis neustaven. Zaščita Slovencev na Videmskem, Goriškem in Tržaškem po njenem mnenju ne sme biti odvisna od števila govorcev, kar naj bi potrjevali ustavni zakoni, mednarodni dogovori in med ostalimi tudi državni zakon o avtohtonih jezikovnih manjšinah. »Namen tega zakona očitno ni okrepitev zaščite nemške in furlanske skupnosti, ampak omejitev slovenske manjšine,« je komentirala slovenska senatorka.

Zelo podobna sta tudi odziva Slovenske kulturne gospodarske zveze (SKGZ) in deželnega sekretarja Slovenske skupnosti Igorja Gabrovca, ki sta se oglasila kmalu po objavi novice, da je Novelli vložil zakonski predlog.

»Popis, ki bi bil anonimen, nima tega namena, ki mi ga očitajo,« je povedal Novelli. Po njegovih besedah bi popis služil le kot osnova za pravičnejšo porazdelitev sredstev za jezikovne manjšine.

Več v jutrišnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo