Četrtek, 08 december 2022
Iskanje

»O olajšanem zastopstvu bo morala imeti glavno besedo manjšina sama«

Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Miro Cerar ob odprtju novih prostorov slovenskega generalnega konzulata

Trst |
11. jun. 2019 | 6:25
Dark Theme

Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Miro Cerar bo danes popoldne v Trstu odprl nove prostore slovenskega generalnega konzulata v Ul. Teatro Romano 24. Tam se bo sestal tudi s predsednikom deželnega odbora FJK Massimilianom Fedrigo in z zastopstvom Slovencev v Italiji. Pozno popoldne bo v Hotelu Savoia Excelsior še sprejem ob Dnevu državnosti Republike Slovenije. Pred današnjim obiskom je Primorski dnevnik ministru Cerarju postavil nekaj vprašanj.

V zadnjih mesecih se med Slovenci v Italiji veliko razpravlja o vprašanju zastopanosti manjšine v italijanskem parlamentu. Kako to vprašanje spremljate na ministrstvu, glede na to, da se kljub zagotovilom, ki jih je v Ljubljani dal guverner Furlanije Julijske krajine Massimiliano Fedriga, nič ni premaknilo?

Res je, na januarskem srečanju na Strmolu smo se s predsednikom deželnega odbora Furlanije Julijske krajine Fedrigo pogovarjali tudi o tem, kako uresničiti določilo zaščitnega zakona za slovensko manjšino v Italiji, ki ji načeloma zagotavlja »olajšano« izvolitev njenega predstavnika v državni parlament. Hvaležni smo deželnemu predsedniku Fedrigi, da se je osebno zavzel za to, da za to zakonsko določbo poiščemo tudi konkretno rešitev.

Glavno besedo bo morala imeti pri tem manjšina sama. Kot veste, obstajajo znotraj slovenske manjšine različna razmišljanja o načinu ureditve parlamentarnega zastopstva. Slovenija vsekakor spodbuja odkrito razpravo o tem vprašanju, ki naj pripelje do skupnega stališča manjšine za dolgoročno ureditev tega vprašanja.

Slovenska manjšina je edina izmed treh zakonsko zaščitenih manjšin v Italiji, ki nima možnosti sama izbrati svojega predstavnika v Rimu. Nemška in francoska manjšina to možnost imata in prav je, da bi jo imela tudi slovenska manjšina. Kot je znano, ima italijanska manjšina v Sloveniji zagotovljen sedež v slovenskem parlamentu, kar ji omogoča še posebej aktivno vlogo v političnem življenju Slovenije in še zlasti na obmejnem območju.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava