Sobota, 25 maj 2024
Iskanje

Ob gradnji predora odkrili še dve jami v okolici Lokve

Jamarji našli tudi lepo ohranjene kapnike in jamske kobilice

Lokev |
21. feb. 2022 | 9:55
Dark Theme

Med gradnjo servisne cevi predora Lokev za potrebe drugega tira so pretekli teden naleteli na dve še do zdaj neznani jami. Jamarji so ju že pregledali, v eni so našli tudi kapnike in jamske kobilice. Po začasni prekinitvi z deli v predoru že nadaljujejo. To sicer nista prvi odkriti jami med gradnjo drugega tira, poudarjajo v družbi 2TDK. Do zdaj so jih med gradnjo odkrili že deset, v prihodnosti pa pričakujejo še več tovrstnih najdb.

Prva od dveh na novo odkritih jam je zanimiva, saj so v njej našli tudi okrog dva decimetra dolge stalaktite, ki kljub bližini miniranja niso bili vidno poškodovani. Gre tudi za do zdaj največjo odkrito jamo na trasi, je pojasnil Mitja Prelovšek iz Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU. Dolga je 80 metrov in globoka 33 metrov. V njej so našli tudi jamske kobilice, kar dokazuje, da je imela jama že prej stik s površjem. Jamo bodo lahko deloma ohranili, vhod pa so že zaprli. Druga jama je precej manjša, dolga je 26 metrov. Za razliko od prve jame je že bila popolnoma odstranjena, tudi sicer ne izstopa, je dodal Prelovšek.

Jamske kobilice
Jamske kobilice

Sodelavci inštituta so jami raziskali, izmerili in dokumentirali. V preteklosti so ob večjih gradbenih posegih jame mnogokrat zasuli brez brez popisa, a je dokumentiranje jam še kako pomembno, tudi če jih ni mogoče ohraniti. Pridobljeno znanje je namreč koristno tako pri nadaljnji gradnji kot za raziskovanje terena v prihodnosti, so prepričani na inštitutu.

Zaradi novih odkritij se rok izgradnje ne spreminja, so še sporočili iz družbe 2TDK, čeprav so z deli na gradnji servisne cevi za nekaj časa prekinili, a zdaj nadaljujejo s polno paro naprej. To po vsej verjetnosti še nista zadnji odkriti jami. “Glede na izkušnje iz avtocestnega programa in na podlagi geofizikalnih meritev pričakujemo, da bomo ob gradnji drugega tira našli približno deset večjih in 100 manjših jam,” še pojasnjujejo v družbi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava