Ponedeljek, 20 maj 2024
Iskanje

Občina Suha na Koroškem postala le Nauhaus

Oster odziv NSKS na potezo tamkajšnjega župana, ki je slovensko poimenovanje samovoljno izbrisal

9. apr. 2024 | 10:10
Dark Theme

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) opozarja na hudo kršitev, pravzaprav »nezaslišano politično provokacijo« župana občine Neuhaus/Suha, ki je iz zapisa zraven občinskega grba samovoljno odstranil slovensko ime občine. Pri NSKS menijo, da gre za nov napad ne le na slovensko govoreče občanke in občane občine, temveč na celotno slovensko narodno skupnost na Koroškem.

Dogodek se je zgodil v petek, 5. aprila, ko je v Evropski šoli Šmihel potekal informativni dogodek Sucht und Gefahr – Zasvojenost in nevarnost, pri katerem je sodelovalo več občin. Na promocijskem letaku pa se ime občine, v kateri županuje Patrick Skubel, pojavlja le v nemškem jeziku, torej kot Neuhaus.

Predstavniki NSKS izpostavljajo, da je poteza toliko bolj obžalovanja vredna, ker je občina v zadnjih letih pridobila na ugledu po zaslugi priznanega muzeja Liaunig, poleg tega pa v občini že več kot štirideset let deluje Oktet Suha, ki žanje uspehe na mednarodni ravni. Ugled Suhe je tako zaradi delovanja župana zdaj postavljen pod vprašaj.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava