Sobota, 01 oktober 2022
Iskanje

Obletnica osvoboditve v senci covida-19

Nemški zunanji minister Heiko Mass obljubil boj proti zanikovalcem holokavsta

Berlin |
19. apr. 2020 | 18:01
Dark Theme

Nemški zunanji minister Heiko Maas je danes, 19. aprila, obljubil boj proti zanikovalcem holokavsta.

V Nemčiji namreč danes obeležujejo 75. obletnico osvoboditve treh nacističnih koncentracijskih taborišč. Zaradi izbruha koronavirusa so morali večje dogodke sicer odpovedati in obeleževanje obletnic preseliti na splet. Pred 75 leti so zavezniški vojaki v Nemčiji med drugim osvobodili taborišča Sachsenhausen, Ravensbrück in Bergen-Belsen.

»Več kot 20.000 ljudi je izgubilo življenje v koncentracijskem taborišču Sachsenhausen. Če bi imeli minuto molka za vsakega od njih, bi bili tiho dva tedna,« je dejal Maas v video izjavi. »Ampak boj proti pozabljenju ne sme biti tih,« je še pozval.

Nemčija je prejšnji mesec prevzela vodenje Mednarodne zveze za spomin na holokavst. Maas pa je napovedal, da se bodo letos osredotočili na boj proti tistim, ki zanikajo obstoj holokavsta oz. želijo spremeniti zgodovino.

Sachsenhausen severno od Berlina, je eden od številnih taborišč, ki so jih osvobodile zavezniške sile pred 75 leti. Spominski center Sachsenhausen je sprva načrtoval številne dogodke od petka do torka, a so muzej skupaj z drugimi zaprli, slovesnosti pa premaknili na splet s posnetki, kot je bil Maasov. Manjše slovesnosti so sicer vseeno potekale v četrtek v Sachsenhausen in Ravensbrücku.

V taborišču Bergen-Belsen je eden od zaposlenih pri spominskem centru položil rože v spomin na žrtve. Nemci po državi pa so se jim z minuto molka poklonili v sredo. Dogodki so se sicer začeli vrstiti že ob 75.obletnici osvoboditve Buchenwalda prejšnji teden.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava