Nedelja, 28 maj 2023
Iskanje

Osebnost Primorske 2021: zmagovalec je koprski stolni župnik Primož Krečič

Z ekipo zanesenjakov je uresničil sanje o umestitvi novih edinstvenih orgel, nekoč nameščenih v züriški dvorani Tonhalle, v koprski stolnici

13. jan. 2022 | 19:57
Dark Theme

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. Zmagovalca naziva Osebnost Primorske so razglasili nocoj na sklepni prireditvi, ki je potekala v obliki posebne oddaje iz studia Radia Koper. O njem so odločali bralci in poslušalci sodelujočih medijev – Primorskega dnevnika in Primorskih novic, Radia in Televizije Koper ter Radia Trst A.

Primož Krečič, koprski župnik, je z ekipo zanesenjakov uresničil sanje o umestitvi novih orgel v koprski stolnici, na osrednjem mestnem trgu. Verjel je, da je uspeh mogoč, čeprav je bila naloga logistično in finančno gigantska. Pot do novih koprskih orgel je bila dejansko dolga in za to, da so prispeli do cilja, so moči združili številni ljudje dobre volje. Prav Krečič je kot izjemna in karizmatična osebnost s svojo vizijo, povezovalnostjo, vztrajnostjo in s svojo neutrudno ekipo uresničil sanje vseh, ki so si želeli in prizadevali za pridobitev edinstvenega instrumenta, orgel, nekoč nameščenih v züriški dvorani Tonhalle, danes veličastno zvenečih v stolni cerkvi v Kopru.

Koprski stolni župnik Primož Krečič, Osebnost Primorske za leto 2021 med voditeljema večera, desno Marim Cheber, levo Iztok Novak Easy
Koprski stolni župnik Primož Krečič, Osebnost Primorske za leto 2021 med voditeljema večera, desno Marim Cheber, levo Iztok Novak Easy

Imenovanje za Osebnost Primorske 2021 je za stolnega župnika še eden v nizu čudežev, ki spremljajo zgodbo o novih koprskih orglah, je Primož Krečič dejal v intervjuju, ki bo jutri objavljen v Primorskih novicah in Primorskem dnevniku.

Prenos nocojšnje razglasitve, na kateri so zmagovalcu podelili zlato jabolko, delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca, je bilo mogoče spremljati v živo ob radijskih sprejemnikih na Radiu Koper in Radiu Trst A ali ob zaslonih: na spletu in Facebook straneh vseh sodelujočih medijev, tudi Primorskega dnevnika.

Kandidati za Osebnost Primorske so bili ob Primožu Krečiču še Mojca Milone, Mario Fafangel, Cvetka Kernel, Alexander Gadjiev, Lara Komar, Igor Miljavec, Matteo Parenzan, Andreja Gulič in Matej Maver, Gorazd Bajc in Borut Klabjan.

Več v jutrišnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava