Torek, 23 julij 2024
Iskanje

Pahor: Vsi smo del iste mavrice

V Ljubljani večerna proslava ob trideseti obletnici samostojnosti Slovenije z visokimi gosti iz tujine, pred tem alternativna protivladna proslava

26. jun. 2021 | 10:13
Dark Theme

Na Trgu republike v Ljubljani so z včerajšnjo večerno proslavo ob dnevu državnosti slovesno obeležili tridesetletnico samostojnosti Slovenije in začetek predsedovanja Slovenije Svetu EU. Pozno popoldne pa je Prešernov trg napolnilo več tisoč udeležencev alternativne proslave Praznik ljudstva. Na njej so ob govorih in glasbi mirno izrazili nezadovoljstvo nad Janševo vlado.

Na uradni večerni proslavi je uvodoma spregovoril predsednik republike Borut Pahor in izpostavil pomen skupnih ciljev, sodelovanja in premagovanja razlik. »Vsi smo različni, na nek način vsak svoje barve. Katero barvo smemo izločiti iz mavrice, da naj to še vedno ostane mavrica? Nobene,« je poudaril predsednik republike; njegov namig na mavrico so nekateri interpretirali kot podporo protestu, ki je v teh dneh zajel Evropo zaradi madžarskega zakona, ki diskriminira istospolno usmerjene.

Sinočnji dogodek so uvedle topovske salve z Ljubljanskega gradu, ljubljanski nadškof Stanislav Zore pa je blagoslovil osamosvojitveno lipo. Udeležili so se ga visoki gostje, med njimi italijanski zunanji minister Luigi Di Maio, avstrijski kancler Sebastian Kurz, madžarski premier Viktor Orban, hrvaški premier Andrej Plenković, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in drugi. Di Maio je v svojem govoru izrecno omenil obe manjšini, ki sta »čudovit motor« povezovanja in sodelovanja med državama ter izrazil zadovoljstvo, da bosta obe Gorici skupna evropska prestolnica kulture.

Alternativna protivladna proslava na Prešernovem trgu (IDE)
Alternativna protivladna proslava na Prešernovem trgu (IDE)

Kot zadnji je, ob koncu pol tretje ure trajajoče proslave, pred mikrofon stopil slovenski premier. Janez Janša se je spomnil dogajanja pred 30 leti, ko je »napočil dan vseh dni«: Slovenci so takrat bili vojaško šibkejši, a kot narod enotni in pogumni. Osamosvojitev smo praznovali večinoma sami, le s podporo rojakov v zamejstvu in po svetu, a smo kljub temu zmogli in s svobodo je Slovenija dobila krila, je dejal Janša. Pred 30 leti smo zmagali s pametjo, ravnajmo tako tudi v prihodnje. Mladim povrnimo pogum in sanje, je zaželel Janša in obljubil, da bo Slovenija v naslednjih šestih mesecih, ko bo predsedovala EU, naredila vse, da bo okrevanje po pandemiji hitro in učinkovito. Posvaril pa je pred uporabo dvojnih meril, zato se bodo borili za »enake vatle za vse«.

Kot zadnji se je na Trgu republike oglasil glas Borisa Pahorja. Starosta tržaških pisateljev je v video sporočilu (med proslavo so predvajali tudi tiste mnogih drugih) spomnil, da se tudi tržaški Slovenci, »ki živijo na svoji zemlji«, veselijo svobodne Slovenije, saj se čutijo del nje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava