Sreda, 20 september 2023
Iskanje

Poslovil se je Dimitrij Volčič

Novinar in nekdanji senator in evropski poslanec je bil star 90 let

Gorica |
5. dec. 2021 | 15:51
Dark Theme

V noči na nedeljo je na svojem domu v Gorici umrl Dimitrij Volčič. Novinar, nekdanji italijanski senator in evropski poslanec je 22. novembra praznoval 90. rojstni dan. Tistega dne so v goriškem Trgovskem domu predstavili njegovo knjigo spominov Iz ozadja, prvo, ki jo je Volčič napisal v slovenščini po številnih v italijanskem jeziku.

Volčič se je rodil v Ljubljani primorskim staršem, po drugi svetovni vojni se je družina preselila v Trst. Tu je tudi stopil na novinarsko pot, najprej kot poročevalec s športnih igrišč (tudi za Primorski dnevnik), od sredine 60. let pa je bil zaposlen na vsedržavni radioteleviziji RAI. Kmalu je, zaradi svoje široke razgledanosti in poznavanja tujih jezikov, postal posebni dopisnik iz tujine. Na prvem televizijskem programu je redno poročal o dogajanjih v takratni Sovjetski zvezi in Vzhodni Evropi. Leta 1993 je bil za krajši čas odgovorni urednik prvega nacionalnega TV dnevnika TG1.

Po smrti Goričana Darka Bratine je bil na nadomestnih volitvah leta 1997 izvoljen v italijanski senat. Tu je odigral odločilno vlogo pri odobritvi zaščitnega zakona za Sloveence v Italiji (zakon št. 38/2001). Leta 1999 je bil na listi Levih demokratov izvoljen v evropski parlament.

Je avtor številnih knjig, ob že omenjeni Iz ozadja naj izpostavimo še Mosca. I giorni della fine (Nuova Eri - Mondadori, 1992) in 1968. L'autunno di Praga (Sellerio 2008 in 2018).

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava