Četrtek, 18 avgust 2022
Iskanje

Približno polovica odjemalcev za ruski plin odprlo račune v rubljih

Med njimi je tudi italijanski energetski velikan Eni, ki je pri ruski banki Gazprombank odprl račune v evrih in rubljih

Rusija |
19. maj. 2022 | 12:22
Dark Theme

Približno polovica podjetij, ki imajo z ruskim energetskim velikanom Gazpromom sklenjene pogodbe o dobavi zemeljskega plina, je odprla račune v rubljih, je danes povedal podpredsednik ruske vlade Aleksander Novak. Ko bodo znani končni podatki za april, bodo pripravili seznam tistih, ki so plačali v rubljih in tistih, ki tega niso storili oz. niso hoteli plačati, je dodal. Na tiskovni konferenci v Moskvi je sporočil, da naj bi imelo danes pogodbe z družbo Gazprom Export približno 54 podjetij, polovica teh pa naj bi že odprla posebne račune - v tuji valuti in rubljih - za plačilo plina.

Italijanski energetski velikan Eni je ta teden sporočil, da je pri ruski banki Gazprombank odprl račune v evrih in rubljih, da bi v kratkem poravnal plačila za dobavo ruskega plina. Kot so poudarili pri Eniju, je bila poteza družbe sprejeta v skladu z veljavnim mednarodnim okvirom sankcij.

Finsko državno podjetje Gasum je v torek ocenilo, da bi lahko Rusija kmalu prekinila dobavo plina tudi Finski, ker ta noče Gazpromu plačevati plina v rubljih.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred časom naznanil, da bo Rusija za zemeljski plin sprejemala zgolj plačila v rubljih, kupci pa bodo morali odpreti račune v rubljih ali pa bo dobava plina prekinjena. Gazprom je tako minuli mesec že ustavil dobavo plina Poljski in Bolgariji, ker plina nista želeli plačati v rubljih.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava