Četrtek, 25 julij 2024
Iskanje

Prihaja čas kolon na mejah v Istri?

Slovenija kritična do Hrvaške zaradi (ne)varovanja zunanjih schengenskih meja

Istra |
21. jun. 2024 | 16:41
Dark Theme

Če Hrvaška tudi v prihodnje ne bo dovolj temeljito nadzorovala zunanje schengenske meje z Bosno in Hercegovino in onemogočala skupinskih prehodov prebežnikov, je v drugi polovici poletne turistične sezone mogoče pričakovati daljše čakalne vrste na mejnih prehodih s Hrvaško, piše današnje Delo.

Slovenska policija zagotavlja, da izvaja vse ukrepe za preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje nezakonitih migracij, med katerimi je tudi odkrivanje organiziranih hudodelskih združb, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem ljudi. Neuradno je iz policijskih virov mogoče slišati, da hrvaška policija ne opravlja dovolj temeljito svojega dela pri varovanju zunanje schengenske meje, sploh na najbolj problematičnem delu z BiH. Tam v Hrvaško vstopajo skupine nezakonitih prebežnikov, v katerih je od 20 do 30 oseb, kar je po oceni slovenskih varnostnih organov nedopustno in kaže na močno pomanjkljiv nadzor na zunanji hrvaški meji.

V Ljubljani sicer zagotavljajo, da bo nadzor na mejah s Hrvaško še naprej potekal tako, da ne bo vplival na potnike in prebivalce ob meji. A če Hrvaška ne bo ustrezno opravljala varovanja zunanjih shengenskih mej, bo morala slovenska policija temeljite izvajati ukrepe na meji s Hrvaško, kar lahko, kot rečeno, močno podaljša čakalne vrste tudi na mejah v Istri.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava