Petek, 10 julij 2020
Iskanje

Prizemljitev letal 737 max prepolovila Boeingov dobiček

Ameriški proizvajalec letal ustvaril 50,6 odstotka manj dobička kot v enakem obdobju lani

ZDA |
23. okt. 2019 | 19:08
Dark Theme

Ameriški proizvajalec letal Boeing je v tretjem letošnjem četrtletju ustvaril 1,2 milijarde dolarjev (1,07 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 50,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Glavni razlog je prizemljitev njegovih letal 737 max. V družbi pričakujejo, da bodo lahko letala spet v zraku še letos. Prihodki družbe so se skrčili za 20,5 odstotka na 20 milijard dolarjev. Prizemljitev letal 737 max zaradi dveh nesreč, v katerih je skupaj umrlo 346 ljudi, je družbo doslej stala skoraj deset milijard dolarjev.

Oktobra lani je najprej strmoglavil 737 max indonezijske letalske družbe Lion Air, marca letos pa je sledilo še strmoglavljenje istega tipa letala letalske družbe Ethiopian Airlines. Nesreč ni preživel nihče. Letala 737 max so po drugi nesreči prizemljili po vsem svetu.

Glavni razlog za visoke stroške, povezane s prizemljitvijo, je v prekinitvi dobav tega tipa letal, ki velja za glavni vir Boeingovih prihodkov. Letala bodo prizemljena, dokler jim certifikacijski regulatorji ne prižgejo zelene luči. V družbi upajo, da se bo to zgodilo še letos.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo