Petek, 12 april 2024
Iskanje

Priznanje italijanščine pred zaščito manjšin

Zakonski predlog Bratov Italije v italijanski poslanski zbornici

Rim |
9. mar. 2023 | 7:33
Dark Theme

Stranka Bratov Italije si v parlamentu prizadeva, da bi bil v ustavi italijanski jezik priznan kot uradni jezik republike. V senatu je ustavni zakonski predlog svojčas vložil Tržačan Roberto Menia, v poslanski zbornici pa njen podpredsednik Fabio Rampelli. Medtem ko Menia predlaga dopolnilo dvanajstega člena ustave, ki določa barve državne zastave, se Rampelli zavzema tudi za spremembo šestega člena ustavne listine, po katerem danes republika s posebnimi normami ščiti jezikovne manjšine.

Rampelli predlaga, da bi se po novem šesti člen ustave takole glasil: »Italijanski jezik je državni jezik republike. Slednja s posebnimi normami ščiti jezikovne manjšine in narečja«. Kot vidimo, gre za dve pomembni spremembi. Priznanje italijanščine je pred zaščito manjšin, jezikovnim manjšinam pa poslanec stranke Giorgie Meloni dodaja še narečja.

Menia, ki v spremnem besedilu zakonskega predloga (negativno) omenja manjšinske jezike, pušča pri miru člen o zaščiti manjšin, Rampelli pa ga hoče spremeniti. Politično vplivni poslanec Bratov Italije je zakonski osnutek formalno predložil pred koncem leta, predsedstvo poslanske zbornice ga je sedaj objavilo ter predalo v obravnavo komisiji za ustavna vprašanja. Rampelli je vsebinsko zelo podoben predlog vložil že v prejšnji zakonodajni dobi (med podpisniki je bila tudi takrat navadna poslanka Meloni), a brez uspeha.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava