Ponedeljek, 08 avgust 2022
Iskanje

Sirena ob zori prebudila prebivalce Kopra (video)

Preden je zaporedno oglašanje sedmih kratkih signalov in enega dolgega potihnilo, je minilo približno šest minut

Koper |
6. avg. 2022 | 11:02
Dark Theme

Številne prebivalce Kopra in okoliških krajev je danes zgodaj zjutraj, ob 5.40, prebudilo ladijsko hupanje iz Luke Koper, poročajo Primorske novice. Marsikdo je najprej pomislil na potniško ladjo, saj te spuščajo podoben zvok, ko zapuščajo pristanišče. A današnja budnica je trajala veliko dlje. Preden je zaporedno oglašanje sedmih kratkih signalov in enega dolgega potihnilo, je minilo približno šest minut.

Kot je za Primorske novice pojasnil direktor Uprave za pomorstvo Jadran Klinec, na srečo ni šlo za nikakršen izredni dogodek, temveč za lažni alarm, sirena se je namreč sprožila pomotoma. »To se je pred leti že zgodilo,« pravi Klinec.

Iz Luke so še dodali, da se je hupanje sprožilo na ladji SMA CGM Estelle, menda zaradi okvare agregata. Klinec pojasnjuje, da ladje sicer sprožijo tovrstno hupanje za različne namene. Za vsakega pa velja drugačno zaporedje signalov.

Tokratno (sedem kratkih signalov in en dolg) bi, če bi šlo zares, pomenilo, naj posadka zapusti ladjo. Opozorilno sireno ladje sprožijo tudi v primeru goste megle, ob požaru in kot opozorilo, da je v morju človek.

?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava