Ponedeljek, 19 oktober 2020
Iskanje

Slovenija napoveduje sprostitev ukrepov na meji s Hrvaško

Naslednji na vrsti sta Madžarska in Avstrija, pogovori na strokovni ravni potekajo tudi z Italijo

21. maj. 2020 | 16:50
Dark Theme

Slovenija napoveduje sprostitev ukrepov na meji s Hrvaško. Do konca tedna naj bi uradno parafirali protokol o prehajanju meje, je danes povedal vladni govorec Jelko Kacin. Naslednji na vrsti sta Madžarska in Avstrija, ki sta na seznamu držav, za katere velja sprostitev ukrepov na meji. Z obema pričakujejo bilateralni dogovor. Pogovori na strokovni ravni potekajo tudi z Italijo, je še povedal Kacin, Narodni inštitut za javno zdravje NIJZ je v stalnih stikih z Rimom oz. s pristojno ustanovo za javno zdravje ISS glede srečanja na najvišji ravni, ki naj bi bilo po njegovih besedah v kratkem.

NIJZ je pripravil načelno epidemiološko oceno, po kateri trenutno v Evropi izpolnjuje epidemiološko sliko za vstop svojih državljanov v Slovenijo 14 držav. Ker ni skupnega dogovora znotraj EU oz. širšega schengenskega območja pa si mora Slovenija pomagati z dvostranskimi dogovori, je povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Indikatorja, ki ju v tej fazi upoštevajo za oceno epidemiološkega stanja v posamezni državi, sta 14-dnevno kumulativno število novih okuženih in število opravljenih testov na en milijon prebivalcev, so pojasnili na NIJZ.

Z Avstrijo ima sicer Slovenija še nekaj težav. Avstrija namreč od svojih državljanov, ki se vračajo iz Slovenije, zahteva karanteno, kar zelo otežuje odločitev, da bi se Avstrijci odločili za počitnice v Sloveniji, meni Kacin. V ta namen potekajo dogovori, da bi se čim prej srečala ministra za notranje zadeve obeh držav, je povedal.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Si boste naložili aplikacijo Immuni?

6. okt. 2020 | 16:18
Da
Ne
Sem si jo že
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo