Četrtek, 11 april 2024
Iskanje

Slovenija praznuje dan državnosti in 28. obletnico osamosvojitve

Na sinočnji državni proslavi na Kongresnem trgu v Ljubljani je bil slavnostni govornik predsednik Borut Pahor

25. jun. 2019 | 11:36
Dark Theme

Slovenija danes praznuje dan državnosti. Sinoči je bila na Kongresnem trgu v Ljubljani osrednja državna proslava. Slavnostni govornik je bil predsednik republike Borut Pahor. Pred proslavo je potekala slavnostna seja državnega zbora. V predsedniški palači so danes odprli vrata obiskovalcem, predvideni so vodeni ogledi.

Z različnimi prireditvami bodo dan državnosti počastili tudi v številnih drugih občinah.

Predsednik republike Pahor je v govoru na sinočnji državni proslavi poudaril, da je bila ustanovitev samostojne in neodvisne države, Republike Slovenije, pred 28. leti najveličastnejši mejnik v narodovi zgodovini. »S samostojno državo in prek nje se enakopravno umeščamo v čudovito združeno Evropo. Skupaj ustvarjamo prihodnost miru in blaginje,« je med drugim dejal in med drugim poudaril, da »zato, ker imamo svojo državo, smo dejavnik, navznoter in navzven.« Opozoril je na odgovornost do otrok za domovino, v kateri naj se nihče ne bo čutil izključenega.

Slovenija dan državnosti zaznamuje kot spomin na 25. junij 1991, ko je tedanja skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava