Sreda, 27 september 2023
Iskanje

Slovenska škofovska konferenca obsodila dejanja patra Rupnika

Danes je priredila novinarsko konferenco, na kateri je prebrala izjavo na to temo

22. dec. 2022 | 16:28
Dark Theme

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je danes v skupni izjavi obsodila vsa »čustvena, spolna in duhovna nasilna dejanja ter hudo zlorabo zakramenta sprave« patra Marka Ivana Rupnika. Škofje so poudarili, da so na strani žrtev, in javnost pozvali, naj ločuje med Rupnikovimi »nedopustnimi dejanji« in njegovim »izjemnim duhovno-umetniškim opusom«.

»Obžalujemo, da so nedopustna dejanja ostala prikrita toliko let in da so povzročila trpljenje žrtvam ter njihovim bližnjim. Obžalujemo opustitev dolžnih ravnanj odgovornih in prikrivanje dejstev spolnega in duhovnega nasilja ter zlorabe moči in avtoritete,« so zapisali škofje in dodali, da to ne leti le na Rupnikova dejanja, ampak na vse druge primere doma in po svetu.

Kot so dejali na novinarski konferenci, na kateri so predstavili izjavo, se SŠK zavzema za večjo transparentnost in ničelno toleranco do vseh vrst nasilja, ne glede na to, da so nekatera dejanja s cerkveno-pravnega vidika zastarana. Obenem so se zavezali, da bodo z večjo pozornostjo spremljali dogajanje v cerkvenih skupnostih, da v prihodnje do zlorab avtoritete ne bi prihajalo.

Žrtve so pozvali, naj se obrnejo na javno objavljene naslove, kot je varuh@jezuiti.si, da bo »mogoče čim bolj celostno priti do resnice in pravične razsodbe«. Prosijo tudi, naj ljudje ločujejo med Rupnikovimi »nedopustnimi in obsodbe vrednimi dejanji« ter njegovim »izjemnim duhovno-umetniškim opusom«.

Patru Rupniku očitajo psihične in fizične zlorabe več redovnic ljubljanske skupnosti Loyola pred več desetletji. Omenjene obtožbe so bile vložene lani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale, zato je primer zaključil.

Na današnji tiskovni konferenci je skupno izjavo, pod katero so podpisani vsi škofje konference, prebral predsednik SŠK Andrej Saje, na njej pa je sodeloval tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava