Sreda, 12 avgust 2020
Iskanje

Srebrenica ne sme v pozabo

Reportaža Mete Krese 25 let po genocidu

11. jul. 2020 | 16:55
Dark Theme

V spominskem centru v Potočarih v Bosni - Hercegovini so se danes zbrali svojci devetih žrtev genocida v Srebrenici, ki so jih pokopali v centru. S tem so se spomnili več kot 8000 bošnjaških žrtev genocida v tem kraju pred 25 leti. Tuji državniki so zaradi pandemije poslali zgolj videosporočila, v katerih so poudarili pomen boja proti zanikanju genocida.

11. julij 2020, svečanost 25 let po genocidu v Srebrenici (ANSA)
11. julij 2020, svečanost 25 let po genocidu v Srebrenici (ANSA)

V nedeljskem Primorskem dnevniku objavljamo fotoreportažo slovenske novinarke in fotografinje Mete Krese, ki je za svoje reportaže o Srebrenici, skupaj s fotografom Joštom Frankom, letos prejela prestižno novinarsko štipendijo Pulitzer grant. To ji je omogočilo objavo reportaž iz Srebrenice v prestižnih ameriških in evropskih časopisih in revijah, za Primorski dnevnik pa je napisala posebno reportažo s pretresljivimi pričevanji preživelih genocida ter vdov in otrok pobitih.

11. julij 2020, svečanost 25 let po genocidu v Srebrenici (ANSA)
11. julij 2020, svečanost 25 let po genocidu v Srebrenici (ANSA)

Ob podpisu Daytonskega sporazuma novembra 1995 je bilo v Bosni in Hercegovini razseljenih več kot 2 milijona ljudi, več kot polovica prebivalcev, ki so jih v tej jugoslovanski republiki našteli ob popisu leta 1991. Med njimi so bile tudi vdove iz Srebrenice. Največ jih je pristala v bolj ali manj od mest odrezanih 23 begunskih centri. Večino naselij, ki so bila mišljena kot tista prva res kratkoročna rešitev, še vedno stojijo« piše Meta Krese.

V jutrišnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo