Sobota, 02 december 2023
Iskanje

Suspenz po fojbah

Pieru Camberju začasno odvzeli funkcijo deželnega svetnika

Trst |
3. apr. 2019 | 18:18
Dark Theme

Piero Camber za nekaj časa ne bo mogel sesti v klopi deželnega sveta Furlanije Julijske krajine. Kako dolgo bo trajal suspenz, še ni jasno.

Svetnika stranke Forza Italia je namreč konec lanskega leta drugostopenjsko sodišče v Trstu pogojno obsodilo na 11 mesecev in 20 dni zaporne kazni zaradi poneverbe. Zato je ministrski svet odredil njegov suspenz, katerega trajanje pa je za zdaj še pravna uganka.

61-letni Camber je prejšnji teden dosegel, da je deželni svet izglasoval svetniško pobudo o fojbah in eksodusu. Gre za poziv deželni vladi, naj ne financira organizacij, ki zanikujejo ali omalovažujejo fojb in eksodusa. Pri tem je Camber v premisi naštel nekaj primerov domnevnega krivega zgodovinopisja, zapisal pa je tudi, da je stroka splošno ocenila fojbe kot »sredstvo etničnega čiščenja«.

Odgovorni urednik spletne kulturne revije Il Ponte rosso Walter Chiereghin je po izglasovanju Camberjeve svetniške pobude začel zbirati podpise pod peticijo za svobodo zgodovinskega raziskovanja. Unija Istranov pa je medtem napovedala, da bo od 8. aprila zbirala podpise v podporo svetniške pobude.

Več v jutrišnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava