Četrtek, 11 avgust 2022
Iskanje

Tajani »pripravljen« za bazoviške junake

Evropska komisarka Violeta Bulc je predsednika evropskega parlamenta povabila, da skupaj obiščeta spomenik bazoviškim junakom in Rižarno

14. feb. 2019 | 6:01
Dark Theme

Bazovica je vas dveh spomenikov. To sta seveda spomenik bazoviškim junakom in bazovski šoht. Nekateri vedo za oba, drugi pa samo za enega. Katerega je imela v mislih evropska komisarka Violeta Bulc, ko je s tvitom predsednika evropskega parlamenta Antonia Tajanija povabila v Bazovico?

Afera, ki so jo ob dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus zaradi spornih izjav, izrečenih na osrednji slovesnosti pri bazovskem šohtu, sprožili vidni italijanski politiki, odmeva na mednarodni ravni. Da se je polemika dodobra razplamtela, je pripomogel zlasti vzklik »naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija«, s katerim je predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani zaključil svoj govor.

Na Tajanijeve besede se je odzvala tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc in na Twitterju zapisala, da je zaskrbljena zaradi izjave predsednika EP, enega izmed najvišjih funkcionarjev Evropske unije. »Izkrivljanje zgodovinskih dogodkov na obmejnem prostoru Slovenije in Italije je nesprejemljivo. Ne pozabimo, da je evropska zgodba, zgodba miru, solidarnosti in povezovanja narodov,« je zapisala Violeta Bulc. Dodala je ključnik #Bazovica in povezavo do poročila italijansko slovenske komisije. Tvit je objavila tudi v angleščini in označila Tajanijev profil.

Slednji se je na zapis odzval odrezavo, rekoč »History is History«,zgodovina je zgodovina. Na kar se je evropska komisarka odzvala z drugim »čivkom«, tokrat samo v angleščini: »Zgodovina je res zgodovina: da se iz nje učimo in tako postajamo bolj modri. Zato vas vabim, da skupaj obiščeva bazoviški spomenik na gmajni in tržaško Rižarno.« Tajani je odvrnil »I am ready,« pripravljen sem.

Za pojasnilo smo prosili kabinet Violete Bulc – zanimalo nas je, na katerega od dveh spomenikov je komisarka povabila Tajanija. Možno je namreč dvojno branje tvita, o čemer pričajo tudi odzivi nekaterih medijev, ki so zapis tolmačili kot vabilo k obisku šohta in Rižarne.

Iz kabineta so odpisali, da je komisarka imela v mislih obisk spomenika bazoviškim junakom. Violeta Bulc se je lani 9. septembra mudila v naših krajih: prisostvovala je zagonu železniške povezave med Ljubljano in Trstom, zatem pa se je udeležila tradicionalnega pohoda s Kokoši na bazovsko gmajno in svečanosti v spomin na bazoviške junake.

Violeta Bulc med lanskim pohodom s Kokoši na bazovsko gmajno:

Vprašanje pa je, če se bo evropskima funkcionarjema v Bazovici sploh uspelo srečati. Violeta Bulc bo namreč čakala pri spomeniku bazoviškim junakom, Antonio Tajani pa bo – najbrž – nedaleč stran, pri šohtu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava