Ponedeljek, 10 avgust 2020
Iskanje

Tatjana Rojc v senatu obeležila 75-letnico Primorskega dnevnika (video)

Spregovorila je o njegovem pomenu nekoč in danes

Rim |
13. maj. 2020 | 15:33
Dark Theme

Senatorka Tatjana Rojc je malo po 14.30 v avli senata obeležila 75-obletnico Primorskega dnevnika, dnevnika Slovencev v Italiji. »Gre za vezni člen slovenske narodnostne skupnosti«, je med drugim povedala, »manjšine, ki se ne prepoznava le na teritoriju, pač pa v svojem jeziku in kulturi. Mediji pa odigravajo neprecenljivo vlogo zoper jezikovno asimilacijo.«

Spomnila je, da sta to dragoceno poslanstvo opravljala oba predhodnika Primorskega dnevnika, in sicer Edinost, do 4. septembra 1928, ko so jo fašistične oblasti zaprle, ter Partizanski dnevnik, edini svobodni dnevnik v okupirani Evropi. Partizanski dnevnik je Slovencem v FJK vlival dragoceno vsakodnevno upanje, ko četrt stoletja niso smeli uporabljati svojega jezika.

Senatorka Tatjana Rojc je opozorila, da je zdaj Primorski dnevnik temeljni člen našega vsakdana. Opisala je njegovo delovanje in opozorila na izjemnega lastnika, zadrugo Primorski dnevnik, ki jo sestavlja kar 2000 članov. Poudarila je, da odigrava Primorski dnevnik pomembno vlogo pri vzpostavljanju dialoga med italijansko in slovensko skupnostjo ter pri premoščanju zgodovinskih ovir in zagotavljanju dialoga med obmejnimi državami.

Senatorka Tatjana Rojc je skoraj 4-minutni poseg zaključila z omembo današnje praznične priloge ter dveh sporočil, ki sta ju Primorskemu dnevniku namenila predsednika Italije in Slovenije Sergio Mattarella in Borut Pahor.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo