Sobota, 18 maj 2024
Iskanje

Trump doslej podal več kot 20.000 neresničnih izjav

Ameriški predsednik Donald Trump je doslej podal več kot 20.000 neresničnih ali zavajajočih izjav, ugotavlja ameriški časnik Washington Post

14. jul. 2020 | 16:03
Dark Theme

Ameriški predsednik Donald Trump je doslej podal več kot 20.000 neresničnih ali zavajajočih izjav, ugotavlja ameriški časnik Washington Post. Trump je prvih 10.000 takih izjav izrekel v 827 dneh vladanja, kar pomeni povprečno 12 laži na dan. Kot ugotavlja časnik, se je 440 dni kasneje to povprečje dvignilo na 23.

Washington Post je s projektom zbiranja Trumpovih neresničnih ali zavajajočih izjav začel v njegovih prvih sto dneh vladanja. Kot ugotavlja, je bilo takrat takih izjav le okrog pet na dan, kar pa se je tiste čase zdelo izjemno veliko. Uvodna statistika je napovedovala, da se bo do konca mandata Trump zlagal skupaj 7000-krat.

Število Trumpovih neresničnih ali zavajajočih izjav je močno poraslo z izbruhom epidemije novega koronavirusa v ZDA in nato z izbruhom protestov proti policijskemu nasilju in simbolom preteklosti, kot so spomeniki konfederacijskim generalom. Tako kot takrat, ko je Trump prestopil mejo 10.000 izrečenih neresničnih ali zavajajočih trditev, so tudi za rekordno število več kot 20.000 napačnih ali zavajajočih izjav pri časniku analizirali intervju, ki ga je s Trumpom imel naklonjeni voditelj televizije Fox News Sean Hannity. Med tem intervjujem je Trump natresel 62 napačnih ali zavajajočih izjav.

Med drugim na primer to, da prejšnji predsednik Barack Obama ni hotel dati presežne vojaške opreme policiji, da ima izjemno visoko podporo pri temnopoltih volivcih, da so v ZDA testirali več ljudi za koronavirus kot na Kitajskem, da je Joe Biden vohunil za njegovo kampanjo leta 2016, da je bil nekdanji šef njegove kampanje Paul Manafort zaprt v samici, zloglasni gangster Al Capone pa to nikoli ni bil. Najpogostejša napačna ali zavajajoča trditev v času Trumpovega vladanja je, da je ameriška ekonomija trenutno najboljša v vsej zgodovini. To je od junija 2018 povedal že 360-krat. To ponavlja tudi v času pandemije koronavirusa, ko se ZDA soočajo z rekordno recesijo.

Na drugem mestu je trditev, da gradi zid na meji z Mehiko, kar je Trump ponovil 261-krat, ugotavlja Washington Post. Ne gre za zid kot zid iz opeke ali betona ampak za ograjo ali jeklene stebre. Sledijo trditve o največjih davčnih olajšavah v zgodovini in o 2500 milijardah za novo vojaško opremo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava