Torek, 23 april 2024
Iskanje

Ursula von der Leyen dijakom Prešerna: »Vrednote braniti vedno znova«

Predsednica Evropske komisije se je prijazno odzvala

Trst |
10. maj. 2021 | 6:25
Dark Theme

Incident s sedežnim redom v Ankari, ko je 7. aprila ob sprejemu pri turškem predsedniku Erdoganu zmanjkal stol za predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, je sprožil burne odzive. Takrat smo v Primorskem dnevniku objavili tudi vrsto kratkih razmišljanj, ki so jih napisale dijakinje in dijaki tržaškega liceja Franceta Prešerna.

Misli dijakinj in dijakov, ki smo jih objavili v Primorskem dnevniku
Misli dijakinj in dijakov, ki smo jih objavili v Primorskem dnevniku

Ti utrinki so potovali še naprej, na naslov same predsednice Evropske komisije, gospe Ursule von der Leyen. Profesorica zgodovine in filozofije Veronika Brecelj, ki je zapise zbrala in uredila, je v pismu izpostavila, da se v njih izraža solidarnost in simpatija do predsednice, obsodba ravnanja, ki ni žaljivo in nesprejemljivo le do žensk, temveč nasploh do vsakega človeka in ki hudo krši temeljne vrednote Evropske unije, to so solidarnost, svoboda in medsebojno spoštovanje.

Pismo predsednice Evropske komisije prof. Veroniki Brecelj
Pismo predsednice Evropske komisije prof. Veroniki Brecelj

Predsednica Evropske komisije se je na dopis prijazno odzvala s pismom, ki ga z njenim dovoljenjem tu objavljamo v slovenskem prevodu:

Spoštovana gospa Brecelj,

Rada bi se Vam prav prisrčno zahvalila za vaše sporočilo.

Veseli me, da se pri pouku zgodovine in filozofije s svojimi dijakinjami in dijaki pogovarjate o Evropi. Tudi neprijetni incidenti, kakršen je bil nedavno v Ankari, lahko sprožijo pomembne debate o Evropi in o naših evropskih vrednotah.

Pomembno je, da se Vaše dijakinje in dijaki že zmlada naučijo, da je treba vrednote braniti vedno znova, vsak dan in da jih ne smemo nikoli imeti za samoumevne.

Spodbujam Vas, da se med svojimi učnimi urami nadalje posvečate razpravi o Evropi, saj je prihodnost Evrope odvisna od mladih. Nikoli ni prezgodaj, da bi se mladi zavzemali za svoje vrednote in prispevali k oblikovanju politike naše Evropske unije.

Prosim, zahvalite se vsem dijakinjam in dijakom, še posebej Alessandri za njene prijazne besede, da bo na Vaši šoli vedno stol zame.

Z lepimi pozdravi,

Ursula VON DER LEYEN

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava