Sobota, 15 junij 2024
Iskanje

V drugi krog predsedniških volitev Logar in Pirc Musar

Danes bodo v Sloveniji na volitvah za predsednika države prešteli še glasovnice, ki so prispele po pošti iz Slovenije

24. okt. 2022 | 10:34
Dark Theme

Po nedeljskem prvem krogu predsedniških volitev, v kateri nihče izmed sedmerice ni prepričal večine volivcev, v drugi del kampanje stopata Anže Logar in Nataša Pirc Musar. Rezultatom nedeljskega glasovanja bodo danes prišteli še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz Slovenije. Logarja je na nedeljskem glasovanju ob 51,06-odstotni udeležbi podprlo 33,96 odstotka volivcev, Pirc Musarjevo pa 26,87, kažejo delni neuradni izidi volitev po preštetih 99,93 odstotka glasovnic. Ker nobeden ni dobil potrebne več kot 50-odstotne večine, se bosta pomerila v drugem krogu volitev, ki bo 13. novembra.

Do tedaj pa ju čaka še tritedenska kampanja, v kateri bosta oba poskušala nagovoriti tudi volivce, ki so v prvem krogu glasovali za druge kandidate ali pa so ostali doma.

Na končne izide prvega kroga volitev bo sicer treba počakati še dober teden, danes pa bodo oddanim glasovom prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije. Po praznikih, 2. novembra, pa bodo prešteli tudi glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine.

Za predsednika oz. predsednico republike so kandidirali še Milan Brglez (15,40 %), Vladimir Prebilič (10,66 %), Sabina Senčar (5,96 %), Janez Cigler Kralj (4,35 %) in Miha Kordiš (2,80 %).

Petletni mandat bo novoizvoljeni predsednik oziroma predsednica nastopil 23. decembra, saj se aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju mandat izteče dan prej. Še prej bo novoizvoljeni predsednik zaprisegel pred državnim zborom.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava