Sobota, 13 julij 2024
Iskanje

V Evropskem parlamentu poklon Borisu Pahorju (VIDEO)

Pobudo je dal evroposlanec Matjaž Nemec, pri razstavi in posvetu sta sodelovala Primorski dnevnik in Primorske novice

30. maj. 2023 | 20:00
Dark Theme

Tukaj posnetek neposrednega prenosa (pri čemer morate sami odvrteti posnetek na začetek).

Prve obletnice smrti tržaškega pisatelja Borisa Pahorja so se spomnili v Evropskem parlamentu v Bruslju. Na pobudo evropskega poslanca iz Slovenije Matjaža Nemca (S&D) sta bila danes, v torek, 30. maja, na dan, ko je pred enim letom Boris Pahor umrl v Trstu, na sporedu odprtje razstave o njem in pogovorno omizje z gosti iz Trsta, Ljubljane in Pariza.

Dogodek je pripravila Nemčeva pisarna, podprli sta ga krovni organizaciji Slovencev v Italiji - Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij -, partnerja pri vsebinski zasnovi in organizaciji pa sta časopisa Primorski dnevnik in Primorske novice. Dnevnika iz našega prostora sta namreč pripravila z vsebinami bogato skupno prilogo z naslovom Pahorjevo stoletje ob pisateljevem stotem rojstnem dnevu avgusta 2013. Od pisatelja, ki jima je bil neštetokrat sogovornik, sta se primorska časopisa poslovila ravno tako s prilogo, ki je izšla le nekaj dni po njegovi smrti, 2. junija lani. Reprodukcija te priloge je sestavni del bruseljske razstave, ki je trijezična. Zanjo je vezno besedilo pripravila novinarka Primorskega dnevnika Poljanka Dolhar, pisateljeve knjige in osebni predmeti so prišli iz proseške knjižnice Borisa Pahorja, izbor je pripravila Ksenija Majovski. Med eksponati izstopata odlikovanji držav Italije in Slovenije, ki sta ju 13. julija 2020, ob stoletnici požiga tržaškega Narodnega doma, v Trstu izročila 107-letnemu pisatelju predsednika Sergio Mattarella in Borut Pahor.

Razstava posvečena Borisu Pahorju v Evropskem parlamentu (P.D.)
Razstava posvečena Borisu Pahorju v Evropskem parlamentu (P.D.)

O vsem tem pripoveduje razstava, s katero »želimo širši evropski publiki ponuditi možnost vpogleda v izjemnost življenja in dela Borisa Pahorja. Slednji nam je s svojim zgledom trdoživosti, predvsem pa človekoljubnosti in velike ljubezni do življenja zapustil dragoceno sporočilo o pomenu vrednot, ki tvorijo jedro evropske ideje še dandanes, morda bolj kot kadarkoli poprej,» so zapisali v pisarni Matjaža Nemca.

Po razstavi pogovorno omizje

V Evropskem parlamentu je bilo najprej odprtje razstave ob 18. uri. Urejena v Spinelli 3D Bar Area, kjer so občinstvo nagovorili evroposlanec Matjaž Nemec, odgovorni urednik Primorskega dnevnika Igor Devetak, predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila in predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj.

Dogajanje v spomin na Borisa Pahorja se je nadaljevalo ob 18.30 v dvorani Spinelli 3G2. K pogovornemu omizju so organizatorji povabili slovensko senatorko v italijanskem parlamentu Tatjano Rojc, filozofa in fotografa Evgena Bavčarja, ki živi in deluje med rodnim Lokavcem in Parizom in ki je - tako kot je bil sam Pahor - prejemnik priznanja Evropskega parlamenta Državljan Evrope, ter še profesorici Univerze v Ljubljani - tržaško zgodovinarko Marto Verginella in literarno zgodovinarko in teoretičarko Urško Perenič, ki je tudi sodelavka ljubljanskega Inštituta za kulturno zgodovino ZRC SAZU. Uvedla je Poljanka Dolhar, ostali sodelujoči pri omizju pa so o Borisu Pahorju spregovorili tako strokovno kot tudi osebno, skozi spomine nanj.

Poudarek je bil na evropski razsežnosti Borisa Pahorja, ki je priznanje Državljan Evrope prejel v Evropskem parlamentu v Bruslju oktobra 2013, pred desetimi leti, le nekaj mesecev potem, ko je dopolnil sto let.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava