Torek, 27 februar 2024
Iskanje

V Kranju nocoj državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju

Spremljati jo bo mogoče ob 20. uri v neposrednem prenosu po televiziji in radiu ter spletni strani

Kranj |
26. apr. 2019 | 9:47
Dark Theme

Ob dnevu upora proti okupatorju, ki ga v Sloveniji praznujejo v soboto, bo drevi v Kranju državna proslava. Udeležence bo nagovoril predsednik državnega zbora Dejan Židan. Režiser in scenarist proslave je Tomaž Letnar, nastopili pa bodo igralci, glasbeniki in pevci ter v eni od točk tudi plezalci kranjskega alpinističnega odseka.

V dvorani Zlato polje pričakujejo tudi zastavonoše veteranskih organizacij in nosilce bojnih zastav. Udeležbo je napovedal predsednik republike Borut Pahor. V njegovem uradu bodo na praznično soboto tudi odprli vrata obiskovalcem, v številnih krajih po državi pa bodo proslave in spominski pohodi.

Proslavo bo mogoče od 20. ure v neposrednem prenosu spremljati na prvih programih televizije in radia SLO ter na spletni strani Radiotelevizije Slovenija.

Osvobodilno fronto, osrednjo odporniško organizacijo Slovencev v drugi svetovni vojni, so ustanovili 26. aprila 1941, na dan, ko je bil Adolf Hitler v Mariboru. Vsaj dve desetletji po vojni je veljalo, da je bil ustanovni sestanek v ljubljanski vili industrialcev Vidmar dan pozneje, zato tudi izbira 27. aprila za praznik - do leta 1991 dneva OF, nato pa dneva upora proti okupatorju.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava