Torek, 28 november 2023
Iskanje

»V Sloveniji kar petkrat cenejša elektrika kot v Italiji«

Reportaža v televizijski oddaji Quarta Repubblica na Retequattro

Milan |
28. okt. 2022 | 6:25
Dark Theme

»V Sloveniji ni energetske krize«, je bilo v slišati v reportaži oddaje Quarta Repubblica, ki jo na televiziji Retequattro vodi Nicola Porro. Novinar Giancarlo Palombi je povedal, da v sosednji državi električna energija (12 centov za kilovatno uro) stane petkrat manj kot v Italiji (50 centov). Za takšno razliko v ceni je »zaslužna« predvsem jedrska centrala v Krškem, kjer načrtujejo drugi reaktor.

Predsednik podjetniškega združenja Federacciai Antonio Gozzi je predstavil italijansko namero za finančno-poslovno partnerstvo pri gradnji drugega krškega reaktorja. Njegovo združenje naj bi skupaj z družbo Ansaldo Nucleare v ta projekt investiralo začetno vsoto 400 milijonov evrov. In kaj bi Italijani dobili v zameno za to ne ravno majhno naložbo? »Bolj poceni električno energijo«, je novinarju odgovoril Gozzi. »Italijani iščemo v Sloveniji odgovore, ki jih doma žal ne dobimo«, je dodal, tudi ker nimajo jedrskih central, torej »stabilnega vira energije«.

V reportaži nastopajo še Jurij Giacomelli, predsednik Italijansko-slovenskega foruma, Danijel Levičar, poslovni direktor slovenske Gen energije ter direktor Primorske gospodarske zbornice Robert Rakar. Slednji popolnoma razume italijanske podjetnike, da tudi preko investicije v Krškem iščejo v Sloveniji primerne poti kako hitreje priti do cenejše električne energije.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava