Petek, 24 maj 2024
Iskanje

V štirih ukrajinskih regijah vojno stanje

Ukrajina medtem zaradi ruskih napadov na energetsko omrežje od danes omejuje porabo elektrike

20. okt. 2022 | 11:16
Dark Theme

V ukrajinskih regijah Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje, ki so pod ruskim nadzorom in ki jih je Moskva minuli mesec enostransko priključila Rusiji, je danes začelo veljati vojno stanje, ki ga je razglasil ruski predsednik Vladimir Putin.

Ukrajina medtem zaradi ruskih napadov na energetsko omrežje od danes omejuje porabo elektrike. Z vojnim stanjem s strani Rusije imenovane oblasti štirih regij dobivajo dodatna pooblastila za zagotavljanje varnosti. Med drugim vojno stanje predvideva strožje varnostne preglede ter omejitve gibanja. Uvedba vojnega stanja po ruski zakonodaji sicer med drugim omogoča krepitev oboroženih sil, uvedbo policijske ure, omejitve gibanja, cenzuro in pridržanje tujih državljanov.

Poostreni varnostni ukrepi so danes začeli veljati tudi v Rusiji. Nove omejitve gibanja veljajo v regijah ob meji z Ukrajino, kot so Brjansk, Belgorod in Krasnodar, pa tudi na polotoku Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Ukrajina medtem zaradi ruskih napadov na ukrajinsko energetsko omrežje od danes omejuje porabo električne energije. Po navedbah ukrajinskega operaterja distribucijskega omrežja z električno energijo Ukrenergo bodo redukcije elektrike od danes veljale po vsej državi med 7. in 22. uro po krajevnem času, izklopi elektrike pa bi lahko trajali do štiri ure skupaj.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo zvečer pozval prebivalce Ukrajine, naj varčujejo z elektriko. Opozoril je, da bo ukrajinska energetska infrastruktura še naprej tarča ruske agresije, in dodal, da si vlada prizadeva vzpostaviti mobilne vire energije za oskrbo kritične infrastrukture v mestih in vaseh.

Družba Ukrenergo pa je pozvala Ukrajince, naj si priskrbijo zadostne zaloge vode, »toplih nogavic, odej in objemov za družinske člane in prijatelje«. Priporočila jim je še, naj napolnijo mobilne telefone, svetilke, baterije in prenosne baterije. Oblasti tudi pozivajo prebivalce, naj zvečer varčujejo z energijo.

Zelenski je v torek sporočil, da je bilo v ruskih napadih od minulega ponedeljka uničenih 30 odstotkov ukrajinskih elektrarn, kar je povzročilo obsežne izpade električne energije po vsej državi. Po podatkih Ukrenerga je bilo v zadnjih desetih dneh skupno več ruskih napadov na energetsko infrastrukturo kot v celotnem prejšnjem obdobju od začetka ruske invazije 24. februarja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava