Četrtek, 21 september 2023
Iskanje

V streljanju v nakupovalnem središču v Koebenhavnu trije mrtvi

Policija je aretirala 22-letnega napadalca

Danska |
4. jul. 2022 | 10:15
Dark Theme

V nedeljskem streljanju v nakupovalnem središču v danski prestolnici Koebenhavn so umrli trije ljudje, več je bilo ranjenih. Trije me njimi so v kritičnem stanju. Policija je kmalu po napadu aretirala 22-letnega Danca, ki naj bi deloval sam, njegovi motivi pa zaenkrat ostajajo nejasni. Po zadnjih podatkih naj ne bi šlo za teroristično dejanje. Izmed smrtnih žrtev sta bila dva najstnika, fant in dekle, oba stara 17 let, in pa 47-letni ruski državljan, ki je živel na Danskem.

Osumljenca so aretirali na parkirišču, nedaleč od nakupovalnega središča, kmalu po napadu, do katerega je prišlo okoli 17.30. Domnevni napadalec naj bi bil stari znanec policije, »vendar le obrobno«. Pred sodnika bo stopil danes.

»Ni nekdo, ki bi ga posebej poznali,« je na novinarski konferenci povedal načelnik koebenhavnske policije Soren Thomassen in ob tem dodal, da pa je osumljenec znan psihiatričnim službam. Svoje žrtve je izbral naključno in zaenkrat nič ne kaže, da bi šlo za teroristično dejanje, čeprav motiv ostaja neznan, je še povedal načelnik.

Priče, ki jih navajajo danski mediji, so opisale, da je osumljenec poskušal prevarati ljudi, češ da je njegovo orožje ponarejeno, da bi jih tako pripravil do tega, da se mu približajo. Po prvih strelih se je proti izhodu iz nakupovalnega središča zgrnilo več kot sto ljudi.

»Naša lepa in običajno varna prestolnica se je spremenila v delčku sekunde,« je ob napadu dejala danska predsednica vlade Mette Fredriksen.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava