Nedelja, 14 avgust 2022
Iskanje

Vatikanski denar se je stekal v Slovenijo, od koder je šel za nakup torbic

Finančna afera, v katero je vpleten nekdanji kardinal Giovanni Angelo Becciu, ki ga je papež 24. septembra odstavil s položaja namestnika državnega sekretarja, sega tudi v Slovenijo

6. okt. 2020 | 15:43
Dark Theme

»Vlečka« zadnjega vatikanskega finančnega škandala, zaradi katerega je 24. septembra s položaja odletel (sedaj že nekdanji) kardinal Giovanni Angelo Becciu, namestnik državnega sekretarja, ki ga je papež Frančišek odstavil, sega tudi v Slovenijo. Vest o tem so včeraj naznanili v napovedi televizijske oddaje Le Iene, kjer so pridobili dokazila o tem, da se je iz državne blagajne Svetega sedeža na račun nekega podjetja s sedežem v Sloveniji v štirih letih steklo za 500.000 evrov. Vrtoglava vsota pa ni šla za nikakršno humanitarno dejavnost oz. prizadevanja za izpustitev ugrabljenih misijonarjev, kot je bilo mišljeno, pač pa za nakupe v luksuznih butikih ... O tem bodo poročali v nocojšnji oddaji.

Finančna sredstva naj bi bila nakazana na račun podjetja Logsic d.o.o., s sedežem na Dunajski cesti 51 v Ljubljani, ki naj bi se ukvarjalo s humanitarnimi dejavnostmi. Njegova ustanoviteljica in direktorica je 39-letna Sardinka Cecilia Marogna. Iz dokumentov, ki so jih pridobili pri oddaji Le Iene, naj bi bilo tudi razvidno, da sta Marogna in nekdanji kardinal Becciu v zaupnem odnosu. Pred dvema tednoma naj bi novinarji omenjene oddaje prejeli anonimno kuverto, v kateri so bila raznovrstna dokazila. Z vatikanskim denarjem naj bi 39-letnica kupovala luksuzne dobrine – čevlje, torbice, modne dodatke, pa tudi razkošen fotelj iz usnja – v butikih, kot so Prada, Moncler, Saint Laurent, Mont Blanc, Tod’s in Frau.

V intervjuju za italijanski dnevnik Corriere della Sera se je Marogna, ki je doštudirala iz geopolitike in se predstavlja kot izvedenka za mednarodne teme, branila obtožb. Pojasnila je, da je leta 2015 kardinala Becciuja sama prosila za srečanje: »Sprejel me je v Rimu na državnem sekretariatu, srečanje, ki bi moralo trajati 20 minut, se je razvleklo na poldrugo uro,« je povedala. Tako se je začelo njuno »operativno« sodelovanje. Marogna pravi, da je Svetemu sedežu pomagala pri diplomatskem posredovanju s severnoafriškimi državami in Bližnjim vzhodom. Potrdila je, da je preko svojega podjetja s sedežem v Sloveniji prejela pol milijona evrov, ki naj bi šla za njen honorar, potovanja in svetovalne storitve.

Ko so jo vprašali, zakaj je s tem denarjem kupovala torbice, je odvrnila: »Mogoče je šlo za torbico za ženo kakega nigerijskega prijatelja, ki mi je lahko pomagal, da vzpostavim stik s predsednikom Burkine Faso ...«

Kaj pa pravi Becciu? »Ogoljufala me je,« je zaupal preiskovalcem. Ni izključeno, da ga ne bo doletela obtožba veleizdaje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava