Četrtek, 30 november 2023
Iskanje

Vino dragocen zaveznik v boju proti covidu-19

Študija Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o učinkih polifenolov proti koronavirusni bolezni

1. apr. 2021 | 6:25
Dark Theme

V bitki proti covidu-19 bi se cepivom, zaščitnim maskam, higieni in varnostni razdalji lahko pridružil pomemben in povsem nepričakovan zaveznik, ki ga imamo na voljo vsak dan, predvsem (a ne samo) v vinu: polifenoli. To naj bi razkrila študija Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je vzporedno z iskanjem izvora novega koronavirusa raziskovala vpliv hranilnih snovi na bolezen covid-19. Raziskavo bodo podrobno predstavili po veliki noči.

Kaj pa so polifenoli? Ti sodijo med fitokemikalije in veljajo za izjemno močne antioksidante. Poznamo več kot 8000 različnih polifenolov, razdeljenih v štiri večje skupine. Nahajajo se v različnih rastlinah, pri čemer določene rastline še posebej izstopajo, posledično tudi živila, ki jih pridobivamo iz teh rastlin, veljajo za odličen vir polifenolov.

»Tako je, polifenole lahko najdemo v suhih listih mete, v črnem bezgu, v temni čokoladi, v največji meri pa so prisotni v rdečem vinu. V njem je zelo prisoten redoks oziroma aktiven žveplov atom, ki preprečuje hujši potek bolezni,« je izsledke raziskave razkril vodja ekipe znanstvenikov Herbert von der Bier. Da je študija obetavna, so včeraj potrdili tudi viri na italijanskem zdravstvenem ministrstvu, kjer so namignili, da so študijo prejeli v predogled pred par meseci in so se ravno zaradi zanimivih podatkov odločili, da v prejšnji uredbi predsednika vlada dovolijo prevzem pijače v enotekah tudi po 18. uri, barom pa ne, »ker v tovrstnih lokalih stranke najraje sežejo po koktajlih in pivu, ne pa po vinu«. Po neuradnih informacijah naj bi študijo WHO podkrepile mikroanaliza epidemiološke slike v vinskih regijah v ZDA, kjer naj bi bila incidenca okužbe manjša v primerjavi z deželami, kjer ni vinskih trt oziroma ne proizvajajo vina. Zaradi tega naj bi Svetovna znanstvena organizacija razmišljala o novih smernicah, s katerimi bi države pozvala, naj z denarnimi subvencijami podprejo vinogradnike, z znižanjem obdavčenosti alkohola pa bi spodbudili prodajo in uživanje rdečega vina med splošnim prebivalstvom. »Vem, da je prekomerno uživanje alkohola odsvetovano. V pandemičnem času, ki je primerljiv vojnemu stanju, pa tudi pred uradno predstavitvijo študije ljudi pozivam: kar privoščite si kozarec ali dva,« je še dejal von der Bier.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava