Sobota, 18 maj 2024
Iskanje

Z Bleda na Kapitol

Mlada pesnica, ki je nastopila na Bidnovi inavguraciji, se je leta 2019 mudila v Sloveniji

26. jan. 2021 | 17:34
Dark Theme

Joe Biden, Kamala Harris, Lady Gaga in ... Amanda Gorman. Kdor je spremljal inavguracijo novega predsednika ZDA, bo gotovo v spominu ohranil ta štiri imena. Če prve tri osebnosti je poznal že pred 20. januarjem, pa je bila 22-letna Amanda Gorman za marsikoga največje presenečenje Bidnovega ustoličenja. Najmlajša pesnica, ki je kdaj nastopila na inavguraciji, je s svojo recitacijo pesnitve The Hill We Climb (Hrib, ki ga premagujemo) navdušila Američane in druge, tako da je marsikdo pohitel in že naročil njeno knjigo, ki bo izšla šele septembra. Če se je ona dotaknila duše številnih ljudi po celem svetu, pa se je Amandine duše pred dvema letoma dotaknila Slovenija, ki jo je mlada pesnica obiskala kot soustvarjalka kratkega okoljskega dokumentarca What We Carry (kaj nosimo), ki je nastal v sklopu sodelovanja med modno hišo Prada in ekipo National Geographic.

Amanda Gorman in Arthur Huang poleti 2019 na Bledu (YOUTUBE)
Amanda Gorman in Arthur Huang poleti 2019 na Bledu (YOUTUBE)

Dokumentarec, ki je v petih delih na voljo na spletni platformi Youtube, izpostavlja Pradino iniciativo Re-Nylon, s katero reciklirajo odpadke in iz njih izdelujejo nove stvari. Serijo so posneli v petih državah po celem svet: v ZDA (Arizoni), Kamerunu, Kitajski, Novi Zelandiji in Sloveniji.

V Sloveniji – v dokumentarec so vključili posnetke z Bleda in iz Ljubljane – se je Amanda v vlogi poročevalke mudila poleti 2019, spremljala pa je raziskovalca National Geographica Arthurja Huanga. Oba sta izpostavila, da je Slovenija država, ki je postala središče novih obnovitvenih in trajnostnih industrij ter navedla podatek, da se v Sloveniji reciklira 40.000 ton materiala letno. Amanda je med drugim obiskala podjetje Aquafil Slovenija, katerega generalni direktor je Tržačan Edi Kraus. »Neverjetno je, da ta majhna državica v Srednji Evropi postaja središče za zbiranje odpadkov z vsega sveta,« pravi Gormanova v videoposnetku, ki ga je pesnica objavila na svojem Instagram računu, ki danes šteje več kot tri milijone sledilcev. Kar lepa promocija za Slovenijo, potem ko smo pred tednom dni poročali o Melanii Trump kot o zamujeni priložnosti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava