Sobota, 13 julij 2024
Iskanje

Za pijane voznike delo v mrtvašnici

Ukrep sodi v okvir programa moldavske vlade za zmanjšanje alkoholizma v državi in vožnje pod vplivom alkohola

31. okt. 2019 | 11:18
Dark Theme

Voznike, ki v Moldaviji vozijo pod vplivom alkohola, čaka nenavadna kazen - delo v mrtvašnicah in bolnišnicah. Ukrep sodi v okvir programa moldavske vlade za zmanjšanje alkoholizma v državi in vožnje pod vplivom alkohola. Po zadnjih podatkih Svetovne banke iz leta 2016 v Moldaviji osebe, ki so starejše od 15 let, povprečno na leto popijejo 15,2 litra čistega alkohola, kar je približno 167 steklenic vina. Prav tako je v državi vsak četrti smrtni primer povezan z alkoholom, medtem ko je na svetu v povprečju vsak dvajseti.

Vozniki, ki jih policija ujame pri vožnji pod vplivom alkohola, morajo obvezno sodelovati v posebnem programu, v nasprotnem primeru jim odvzamejo vozniško dovoljenje. Program traja tri mesece in vključuje 12 srečanj. Kaznovani vozniki pomagajo v bolnišnicah na oddelkih, kjer zdravijo poškodovane v prometnih nesrečah. Predvideno pa je tudi delo v mrtvašnici.

Prva šesterica kaznovanih je v moldavski prestolnici Kišinjov v mrtvašnici pomagala umivati trupla ter sodelovala pri obdukcijah. Eden od kaznovanih avtomobilistov je povedal, da ne bo nikoli več sedel za volan pod vplivom alkohola.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava