Sreda, 24 april 2024
Iskanje

»Za Slovence je vsak dan praznik, ostali pa morajo zategovati pas«

Deželnega svetnika Roberta Novellija tokrat motijo slovenske oddaje na radioteleviziji Rai

FJK |
22. maj. 2023 | 18:05
Dark Theme

Protislovenska drža je eden izmed prepoznavnih znakov Roberta Novellija, nekdanjega poslanca in sedanjega deželnega svetnika stranke Naprej, Italija. Njegova prizadevanja v prid furlanski skupnosti, prihaja namreč iz Čedada, praviloma gredo vštric z napadi na slovensko narodno skupnost v Italiji oz. s kritičnim komentiranjem njenih pravic. Za argument je Novelli tokrat izbral radijske in televizijske programe na italijanski javni radioteleviziji Rai.

»Vsako leto Rai prejme več kot 12 milijonov evrov za programe in oddaje v zaščitenih manjšinskih jezikih. Zakaj je furlanskemu odmerjena samo dvanajstina? Neenakost je vnebovpijoča, če vzamemo v poštev število ur oddajanja: 4517 ur radijskih oddaj proti 150, 208 ur televizijskih programov proti 40. Kako je mogoče razložiti take številke?,« se sprašuje.

Novelli je prepričan, da gre za »ogromno in nepravično neenako obravnavo, saj je na našem ozemlju furlanska skupnost zagotovo številčnejša od slovenske«. Deželni svetnik tako še navaja, da je za slovensko manjšino »vedno praznik, preostali pa morajo zategovati pas«.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava