Ponedeljek, 26 februar 2024
Iskanje

Zaživela je spletna aplikacija za pomoč prizadetim v poplavah

Z aplikacijo bo civilna zaščita lahko usmerila pomoč na pravo lokacijo ob pravem času

7. avg. 2023 | 18:34
Dark Theme

Danes je zaživela posebna spletna aplikacija Poplave 2023, prek katere lahko ponudniki prizadetim na poplavnih območjih ponudijo svojo pomoč. Aplikacija omogoča civilni zaščiti, da ponujeno pomoč usmeri na pravo lokacijo ob pravem času. Dostopna je na spletni povezavi poplave2023.urszr.si, in sicer prek računalnikov in mobilnih naprav.

Aplikacijo je na današnji novinarski konferenci predstavil poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk, ki je izpostavil, da je »pomoč pomembna, a mora biti ciljno usmerjena, koordinirana ter posredovana organizirano«. Curk je glede na razmere na prizadetih območjih v tej fazi k pomoči pozval predvsem obrtnike in podjetnike. »Danes je trenutek, ko moramo očistiti hiše, popraviti poti, ogreti hiše, šele nato prihaja bela tehnika,« je ponazoril.

V aplikaciji bo tudi seznam artiklov, ki jih potrebujejo ljudje na prizadetih območjih. Seznam se bo dnevno lahko spreminjal glede na potrebe s terena. Uporabnik bo tako po prijavi na seznamu označil artikle, ki jih lahko ponudi, bodisi odda bodisi posodi. Nato bo dobil potrditev, da je njegova ponudba sprejeta, v dnevu ali dveh pa tudi informacijo, kje to pomoč potrebujejo oziroma kam točno naj jo usmeri.

»Prizadeti naj svoje potrebe prijavijo občinskemu štabu civilne zaščite, ta bo posredoval to regijskemu štabu, mi pa bomo dobili združene informacije o tem, kje potrebujejo kaj,» je dejal Curk. Ob tem je dejal, da je pomembna tudi koordinacija na terenu, torej da nekdo pomoč na terenu počaka in jo usmeri.

Spletna aplikacija že deluje, je pa Curk dejal, da pričakujejo v začetku nekaj motenj, zato uporabnike prosi za razumevanje. »Skupaj bomo zmagali,« je bil optimističen.

Direktor podjetja EkoKnap, ki je pripravilo aplikacijo, sicer pa poveljnik civilne zaščite v občini Cerknica, Matjaž Knap, je dodal, da bo aplikacija nudila dvonivojsko zaščito, uporabniki bodo morali ob prijavi vnesti svoj elektronski naslov, telefonsko številko in številko pošte. »Slednja je zelo pomembna pri nadaljnji obdelavi, da bo ta pomoč prišla na pravo lokacijo oziroma da se bo zbrala na pravi lokaciji,« je še dodal.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava