Sobota, 30 maj 2020
Iskanje

Zgodovina je lahko tudi strup

Intervju z novim slovenskim veleposlanikom v Rimu Tomažem Kunstljem

Trst |
6. okt. 2019 | 8:03
Dark Theme

Zgodovina v majhnih dozah je lahko zdravilna, v prevelikih pa pomeni lahko tudi strup, pravi novi slovenski veleposlanik v Italiji Tomaž Kunstelj v ekskluzivnem intervjuju, ki bo v nedeljo objavljen v Primorskem dnevniku. V dolgem pogovoru z izkušenim diplomatom teče beseda o aktualnih odnosih med Italijo in Slovenijo, mešanih patruljah na meji ter tudi o grožnjah nekaterih v Rimu in Furlaniji Julijski krajini, ki bi radi med Italijo in Slovenijo spet vzpostavili mejo ali celo fizične pregrade ter ovire.

Kunstelj se je med nedavno predajo poverilnih pisem z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello, ob navzočnosti novega zunanjega ministra Luigia Di Maia, pogovarjal tudi o položaju slovenske manjšine v Italiji. Slovenijo precej skrbi zmanjšanje števila parlamentarcev (poslanska zbornica bo o tem dokončno odločala v torek), ki bi znalo usodno vplivati na manjšino in na njenega predstavnika ali predstavnice v italijanskem parlamentu. 57-letni Kunstelj, ki je bil do sedaj veleposlanik pri Sv. Sedežu, je v Rimu nadomestil Bogdana Benka, ki se je upokojil.

Več v nedeljskem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo