Petek, 10 julij 2020
Iskanje

Zimske gume niso samo za sneg

Do petka se morajo vozniki zimsko opremiti

FJK |
12. nov. 2019 | 7:36
Dark Theme

V petek bodo tako v Italiji kot v Sloveniji začeli veljati predpisi o vožnji v zimskem času. V obeh državah morajo vozniki namestiti zimske pnevmatike. Možna je tudi vožnja z letnimi gumami, a v tem primeru mora voznik imeti pripravljene verige.

Toda vulkanizer v Sežani Aleš Hrvatič bolj priporoča zamenjavo gum. »Ljudje napačno mislijo, da so zimske gume samo za sneg. Ni res. Zimske gume so primerne za hladno podlago. Po Michelinovi raziskavi izpred petih let, se 96 odstotkov prometnih nesreč v zimskem času zgodi na mokri podlagi.«

Od jeseni do pomladi so za voznike najbolj nevarni jutranji in večerni čas, ko se običajno vozimo v službo in iz nje. Temperatura je v tem delu dneva nižja, cestna podlaga je temu primerno hladnejša, kar bistveno podaljša zaviralni čas. »Pod sedmimi stopinjami Celzija je zaviralna razdalja še enkrat daljša, če nimaš zimskih gum,« prikaže Hrvatič.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo