Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

»Jadran je odraz slovenskih ljudi«

V današnjem Primorskem dnevniku pogovor z Jadranovim direktorjem Andrejem Vremcem

Trst |
13. feb. 2019 | 14:33
Dark Theme

Po sobotni tekmi, na kateri je v telovadnici na Opčinah Jadran Motomarine skoraj presenetil še neporažene Mestre, smo se pogovorili s športnim direktorjem špice košarkarskega gibanja pri nas Andrejem Vremcem. »Proti Mestram je zmanjkala le češnja na torti. Ko bi zmagali, bi bili priča pravi košarkarski apoteozi. Pohvalil bi res vse: odbornike, košarkarje, trenerski štab, navijače. Vzdušje je bilo enkratno. Nasprotniki so po tekmi priznali, da so imeli nekaj več športne sreče, mi pa smo jim čestitali, ker so oni v tem trenutku boljši. Premagali jih bomo lahko, ko bomo dodali še kako malenkost. Dokazali smo, kdo smo,« nam je uvodoma povedal Vremec.

Andrej Vremec (BUMBACA)
Andrej Vremec (BUMBACA)

Ali bi lahko bil hrvaški center Mester Miše Diminić tista malenkost? Po tekmi je bilo malo za šalo, malo za res mogoče slišati, da bi s takim košarkarjem Jadran brez težav napredoval v B-ligo.

To je le govoričenje. Ne smemo pozabiti na Jadranove prioritete, saj moramo svoje ideje konkretno zagovarjati. Odgovarjamo namreč društvom, ki so del projekta, mladini, gledalcem. Nastopati moramo s svojimi, slovenskimi košarkarji. V soboto se je čudil celo Zoran Dragić, kako je mogoče, da je moštvo sestavljeno v bistvu le iz »naših« košarkarjev, medtem ko v C-ligi gold ostale ekipe večinoma najemajo in kupujejo igralce iz drugih sredin. Sami pa imamo jasna načela. Delamo za svoje ljudi, za svojo skupnost.

Je Jadran privlačen za italijanske igralce?

Drži, saj smo mi nekoliko bolj »zdravi«, v smislu, da ne črpamo igralcev iz drugih sredin. Vemo, kaj želimo. Zavedamo se, da smo odraz slovenskega naroda, slovenskih ljudi in kulture. Tega se morajo zavedati vsi tisti, ki se nam približajo. Carlo De Petris (košarkar, op.av.) in Tiziano Vidoni (kondicijski trener, op.av.) sta zelo dobra primera, saj razumeta slovenščino, ni jima treba več prevajati, zelo pa sta ponosna, da branita barve tega kluba. Zavedam se, da se svet spreminja, tudi ZSŠDI ne more mimo tega, da je morda preveč društev. Naj bom jasen: nočem, da bi kako združenje zamrlo. Mnenja sem, da je treba racionalizirati delovanje. Košarkarska sekcija Poleta se je pred 20 leti zavestno odločila, da ne bo gojila moške košarke po 14. letu. Od Opčin do Proseka namreč ni dovolj otrok, da bi povsod imeli ekipo. Številke so neizprosne, tako da je združevanje moči nujno. Prav tako ne smemo zapirati vrata italijanskim športnikom, premalo pa je primerov tistih, ki so se nato naučili jezika oziroma so se približali slovenščini. Zdi se mi nemogoče, da se pri petnajstih letih fant ne more naučiti tistih 40 osnovnih slovenskih izrazov, ki se stalno ponavljajo na treningih. Tiziano Vidoni razume vse besede Bobana Popoviča med minuto odmora, zagotavljam pa vam, da ni pubertetnik.

Celoten pogovor z Andrejem Vremcem lahko preberete v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava