Torek, 18 februar 2020
Iskanje

Kenijski atlet prvič v zgodovini pretekel maraton v manj kot dveh urah

Eliud Kipchoge je za izjemen dosežek poskrbel na Dunaju

Dunaj |
12. okt. 2019 | 11:46
Dark Theme

Kenijski atlet Eliud Kipchoge se je danes na Dunaju zapisal v zgodovino - prvi je maraton pretekel v manj kot dveh urah. Gre za mejnik, primerljiv z največjimi dosežki v zgodovini človeštva, menijo poznavalci.

Kipchoge po doseženem mejniku ni kazal znakov utrujenosti. Na prvo vprašanje je odgovoril, da se počuti dobro. Razdaljo 42 kilometrov in 195 metrov je pretekel v eni uri, 59 minutah, 40 sekundah in dveh stotinkah. Pred dvema letoma mu je za izjemen podvig na dirkališču formule ena v Monzi zmanjkalo le 25 sekund.

Dosežka mednarodna atletska zveza ne bo priznala za uradni svetovni rekord v maratonu. Ni šlo namreč za uradno tekmo, proga pa je bila tudi posebej postavljena in prilagojena s štirikilometrskim povsem ravninskim odsekom ter načrtovana z minimalnim naklonom. Projekt INEOS 1:59 je imel izjemno sponzorsko podporo družb Ineos, za katerim je britanski milijarder Jim Ratcliffe, in ameriške multinacionalke Nike.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero mesto naj bo evropska prestolnica kulture leta 2025?

13. feb. 2020 | 16:36
Kranj
Lendava
Ljubljana
Nova Gorica
Piran
Ptuj
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo