Četrtek, 20 junij 2024
Iskanje

Novak Đoković evropski športnik leta

Na seznamu so tudi Luka Dončić, Janja Garnbret in Tadej Pogačar

Evropa |
26. dec. 2023 | 14:24
Dark Theme

Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković je petič postal evropski športnik leta. Đoković je prejel največ točk v izboru, ki ga je izpeljala in danes objavila poljska tiskovna agencija PAP. Đoković se je s petimi naslovi evropskega športnika leta izenačil z rekorderjem v 66-letni zgodovini tega izbora švicarskim teniškim igralcem Rogerjem Federerjem.

Vsega skupaj je v tem izboru sodelovalo 21 evropskih tiskovnih agencij, vključno s Slovensko tiskovno agencijo STA.

Đoković je v izboru prejel 178 točk, nizozemski svetovni prvak v formuli 1 Max Verstappen je na drugem mestu prejel 28 točk manj, svetovni prvak v skoku s palico švicarski atlet Armand Duplantis je na tretjem mestu tega izbora prejel 92 točk manj.

Na prvih desetih mestih tega izbora sta dve športnici, poljska teniška igralka Iga Swiatek je šesta z 72 točkami, nizozemska atletinja Femke Bol pa je osma z 49 točkami.

Norveški nogometaš Erling Haaland (80 točk) je četrti, srbski košarkar Nikola Jokić peti (74 točk), norveški biatlonec Johannes Thingnes Boe je sedmi (72 točk), švicarski alpski smučar Marco Odermatt je deveti s 44 točkami, prvo deseterico zaključuje danski kolesar Jonas Vingegaard na desetem mestu s 40 točkami.

Na lestvici so tudi trije Slovenci. Košarkar Dallas Mavericks v severnoameriški ligi NBA Luka Dončić si deli 39. mesto, prejel je štiri točke, športna plezalka Janja Garnbret si deli 53. mesto, prejela je dve točki, cestni kolesar Tadej Pogačar si z osvojeno točko deli 57. mesto.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava