Ponedeljek, 06 maj 2024
Iskanje

Osnovna motorika? Da in ne

V današnjem Primorskem dnevniku smo pripravili pregled športne ponudbe za predšolske otroke pri slovenskih društvih, ki so včlanjeni v ZSŠDI

Trst |
30. maj. 2019 | 9:44
Dark Theme

Od 51 društev včlanjenih v ZSŠDI jih sedemnajst nudi tudi vadbo za predšolske otroke, a je med njimi nekaj razlik. Deset društev ponuja osnovno motoriko: otroke učijo osnovnih gibalnih veščin, ne da bi bila vadba kakorkoli povezana z eno športno panogo. Štirje klubi otroke prav tako učijo motoričnih spretnosti, a z vključevanjem prvin izbranega športa (ritmike, košarke in odbojke), pri treh klubih pa je vadba že usmerjena v športno panogo – v tenis in kotalkanje, s tem da je v vsaki vadbeni enoti nekaj časa (približno 15 minut) namenjenih tudi splošni telovadbi. Vadbo za predšolske otroke nudi tudi plavalni klub Bor, kjer so plavalne urice namenjene prilagajanju in igram v vodi.

Vse podatke smo združili tudi v razpredelnico, ki je ločena po vadbenih skupinah predšolskih otrok in jo objavljamo v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

V splošni pregled smo vključili samo celoletne vadbe, ne pa tečajev, kot so smučarski, ki jih nudijo slovenski smučarski klubi, in tečaji prilagajanja na vodo in plavanja, ki jih organizirata PK Bor in Melanie Klein.

V sklopu daljše reportaže poročamo tudi o delovanju društva CarsoMuggia 2000, ki ponuja športno gimnastiko za vse starosti. Med člani je tudi veliko slovensko govorečih otrok.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava