Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

»Slovenija je sposobna premagati vse tekmece«

Intervju z rokometnim trenerjem Fredijem Radojkovičem, ki je dolgo deloval tudi v Trstu

Koper |
17. jan. 2020 | 11:48
Dark Theme

Slovenski rokometaši so začeli nastope v drugem delu evropskega prvenstva. Pred tekmo proti Islandiji smo se pogovorili z rokometnim trenerjem Fredijem Radojkovičem, ki je dolgo let vodil tržaške rokometaše, preizkusil se je kot selektor italijanske izbrane vrste, od junija 2018 pa je spet prevzel vodenje domačega (matičnega) kluba Izola, ki nastopa v prvi slovenski ligi. Zaupal nam je, da je bil pred prestopom k Izoli spet blizu tržaške ekipe.

Vas je razplet prvega dela presenetil?

Niti ne. Naši fantje so že dovolj izkušeni, vsi igrajo v evropskih tekmovanjih, kar dvanajst jih nastopa v ligi prvakov. Toliko jih ima samo Hrvaška. Menjava selektorja je tudi pripomogla k temu, da so igralci več motivirani kot prej. Vranješ je dodal nekaj svojega, v igri, v pripravi, v samem konceptu igre. Prvi del so odigrali vrhunsko, predvsem v obrambi, vratarji so izvrstni.

Ali je Slovenija tako igrala tudi na svetovnem prvenstvu, ko je osvojila bron? Na kakšni ravni je igra?

Težko primerjam. Takrat so morda začeli malo slabše, končalo pa se je z medaljo. Motivacija se je tam stopnjevala, tukaj pa je že na visokem nivoju. Tam so rasli iz dneva v dan in pika na i je bila medalja. Zdaj pa so na prvenstvo odšli še bolj motivirani, še bolj pripravljeni kot takrat. Bomo videli, če bodo zdržali do konca, težko je ohraniti tako koncentracijo in motivacijo. Če ti to uspe, si favorit za visoka mesta.

Pa smo pri tem: do kam se lahko prebije Slovenija? Pot bo vsaj na papirju nekoliko lažja, glede na to, da sta izpadla že dva favorita, Francija in Danska?

Obe ekipi bi morali igrati v naši skupini. Zato je na papirju nekoliko lažje, četudi dejstvo, da so jih drugi premagali napoveduje, da tudi ostali tekmeci niso tako naivni. Tu bodo Islandija, nato Madžarska, Portugalska in Norveška, kar se sicer lepše sliši kot Danska in Francija. Zagotovo je naša reprezentanca sposobna premagati vsakega od teh nasprotnikov. Če bo šlo vse po načrtu in če bodo nadaljevali s takimi predstavami, se torej res lahko prebijejo v polfinale.

V slovenski reprezentanci igrata tudi dva Primorca, Koprčan Bombač in Izolan Mačkovšek. Kako sta vas prepričala?

Bombač – v Kopru sem ga treniral tudi jaz – je genialec. Če mu daš proste roke v sistemu, če se sprosti in mu zaupaš, lahko zaigra res vrhunsko. Od Mačkovška pa veliko pričakujemo, v obrambi igra zelo dobro, v napadu je sposoben veliko več.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava