Sreda, 24 april 2024
Iskanje

»Z le mladimi igralci izpadeš iz prvenstva«

Pogovor s Kontovelovim trenerjem Deanom Oberdanom po koncu sezone v košarkarski D-ligi

13. maj. 2019 | 7:32
Dark Theme

Prva uvrstitev v končnico D-lige po petih sezonah odsotnosti. »Efekt Dean Oberdan« je takoj vplival na predstave Kontovela, potem ko je košarkarski trener lani poleti prevzel vajeti ekipe, ki bi jo lahko preimenovali nekako v Jadranovo kovačnico talentov, glede na število igralcev, ki so v preteklosti odraščali v telovadnici na Rouni, preden bi se preizkusili v dresu združene ekipe. Sicer se je Kontovelova izkušnja zaključila že v prvem krogu play-offa, tako da smo Oberdana izkoristili za obračun po koncu sezone.

Skozi igralsko in trenersko kariero ste se pred tem preizkušali le na višji ravni. Kako ste se znašli v »manj kakovostnih vodah« D-lige?

Izkušnja je bila nedvomno zanimiva. Kakovost je seveda nižja, saj je košarkarsko znanje igralcev bistveno slabše, tako da sem sprva imel nekaj težav. Igralcem moraš stvari jasno obrazložiti ter jih marsikaj naučiti, medtem ko so v višjih ligah nekatere osnove že samo po sebi umevne. Po eni strani je bilo tudi lepše, tako da bi nov izziv ocenil pozitivno.

Najbrž je prerano, da bi vas vprašali, kje boste trenirali v prihodnji sezoni?

Pri Kontovelu nadaljujemo s treningi do konca maja. Nato se moramo sestati z društvom, tako da se o prihodnosti še nismo pogovarjali.

Ali lahko pričakujemo, da bomo v dresu Kontovelove članske ekipe v prihodnji sezoni spremljali tudi kakega mlajšega košarkarja, kakršna sta npr. Luka Vremec in Peter Gherlani (letnik 2003)?

Trenerji imajo vedno težave pri vključevanju mladih, tudi zaradi staršev. Naj bo jasno: košarkar stopi na igrišče s člansko ekipo, če si to zasluži, tako z delom na treningu kot s tehničnimi oziroma fizičnimi sposobnostmi. Če sestaviš ekipo s samimi mladimi igralci, izpadeš iz D-lige. Stanje ni najbolj rožnato, saj mladih ni veliko, perspektivnih igralcev prav tako ne, večkrat je med drugim občutiti pomanjkanje volje in ambicij. Marsikdo igra košarko le za to, da se nekajkrat tedensko premika, nastopanje na višji ravni pa ga ne zanima. Ne vem, če so za to krivi le pametni telefoni. Sicer bi lahko tehnologijo izkoristili tako, da bi otroke posneli v telovadnici in jim pokazali, kaj delajo na igrišču.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava